Telefon
WhatsApp
6 ayda kendi kendine karavan yapmanın sırrı! 'Usta 40 bin istedi, biz 6 bin 500 liraya bitirdik'
Hax

Düzce doğumlu Şeyda Kanat özel bir kurumda müzik öğretmenliği yapıyor. Muğlalı olan eşi Recep Kanat da aynı kurumda edebiyat öğretmeni olarak görev alıyor. Öğretmen çift, uzun zaman erteledikleri karavan hayallerini geçtiğimiz aylarda tamamladı. Gezmeyi çok seven çift, "Karavan yoksa çadır var" deyip biriktirdikleri bozuk paralarla Türkiye turuna çıktı. 2 bin 500 lira ile 20 şehir gezen Şeyda-Recep Kanat bu süreçte bazen kendi arabasında, bazen çadırda, bazen de tanımadıkları misafirperver insanların evinde konakladı.

6 ayda kendi kendine karavan yapmanın sırrı Usta 40 bin istedi, biz 6 bin 500 liraya bitirdik
Hiçbir zaman bu tutkudan vazgeçmediklerini dile getiren Kanat ailesi, karavana geçme süreçlerinin aslında bir soruyla başladığını şu sözlerle anlattı:

"Bir gün kamp malzemelerimizi yenileyip kış kampı için ekipmanlarımızı toplamak üzere alışverişe çıktık. Aynı gün eve döndüğümüzde ben 'Şeyda karavan mı alsak' dedim. Dedim ama cebimizde alacak kadar para yoktu. Bir an ağzımızdan çıkan 'Tamam, alalım' cümlesiyle sabah yola çıktık. Öncesinde hangi aracı alırız, hangisi daha kullanışlı araştırmamızı yapmıştık. İlk araç için Antalya’ya gittiğimizde aracı görünce hüsrana uğradık. Aynı gün Denizli’ye geçtik, bir araç bulduk ama ekspertizde takıldık. Üzülerek eve dönsek de araştırmaya devam ettik ve sonunda istediğimiz aracı bulduk."

6 ayda kendi kendine karavan yapmanın sırrı Usta 40 bin istedi, biz 6 bin 500 liraya bitirdik
'KARAVAN YAPIMI İÇİN EN AZ 300 – 350 BİN LİRA AYRILMALI'

Normalde karavana çevirmek alacakları araç için maksimum 80 bin lira bütçe ayıran Kanat çifti, gün geçtikçe artan fiyatlar sebebiyle süreçlerini hızlandırdı. "Biz içimize sinen aracı 113 bin liraya aldık" diyen Şeyda-Recep Kanat, "Bu süreçte aslında kasa kısmına çok dikkat etmedik. Bir de boyayacakları için çizik falan biraz ikinci planda kalmalı. Yol gideceğimiz için motor kısmında sorun var mı onlara baktık. Ekspertiz bu araç alınır deyince aldık. Böylelikle artık karavan olacak diyebileceğimiz bir aracımız oldu" açıklamasında bulundu.

 
6 ayda kendi kendine karavan yapmanın sırrı Usta 40 bin istedi, biz 6 bin 500 liraya bitirdik
Karavan yapım maliyetleri kişiden kişiye göre değişkenlik gösterse de belli başlı kalıpların olduğunun altını çizen Kanat çifti, karavan yapmak isteyen birinin günümüzde en az 300  ila 350 bin liralık bir bütçe ayırması gerektiğini söyledi. Bu fiyatın kendi araç modellerine göre verildiğine de dikkat çeken aile, aracın modelini düşürerek daha uyguna da bir karavan yapılabilir olduğunun bilgisini de paylaştı. Çift, karavan yapım sürecine başlamadan önce kafalarında toplam maliyetinin 140 bin lira olabileceğini düşündü ancak karavan yapımı araç fiyatı dahil toplam 190 bin liraya mal oldu.

‘USTANIN 40 BİN LİRA İSTEDİĞİ İŞİ BİZ 6 BİN 500 LİRAYA YAPTIK’

Herkesin kendi karavanını kendi yapabileceğine değinen Şeyda-Recep Kanat, "Aslında biz de yaptırmayı düşünmüştük ama bizden araç hariç 130-150 bin lira istediler" deyip karavan yaptırmak isteyenlere şu tavsiyelerde bulundu:

"Bu fiyatlardan sonra biz de biraz kullanılacak şeylerin araştırmasını yaptık ve 60 bin lirayı geçmediğini gördük. Öyle ki 15 bin lira fazladan ekleyerek 75 bin liraya biter diye düşündük. Öyle de oldu, karavanımızı 80 bin liraya tamamladık. Bununla ilgili şöyle de bir anımız var. Bir marangoza istediğimiz şeyler için fiyat almaya gittik. Marangoz bizden 40 bin lira istedi. O gün dedik ki 'Biz bu işi kendimiz yaparız.' O marangozdan yapmasını istediğimiz şeyi 6 bin 500 liraya kendimiz yaptık. Sonra dedik ki iyi ki kendimiz yapmışız. İhtiyacınız olan en büyük şey inanmak, tabii çalışacak makineler de olmalı. Bu süreçte öğrendiğimiz bir şey var daha var ki o da bir kağıda Cin Ali çizebilen herkes karavan yapabilir."
 
 

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Anket

ALTINBAŞ Kuyum
OPET

E-Bülten Aboneliği