6 parti parlamenter sistem için TBMM'de toplandı! İşte üzerinde uzlaşmaya varılan başlıklar
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin yerine “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemi“nin getirilmesini savunan 6 partinin temsilcileri, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bir araya geldi. Partilerin kurmay kadrosundan oluşan komisyon, “Tarafsız, partisiz cumhurbaşkanı“, “güçlü meclis“ ve “bağımsız yargı“ ilkelerinde görüş birliğine vardı. Toplantıların bitmesinin ardından ortak bir metin yayınlanacak.
Türk siyasetinde hareketli günler devam ediyor. İYİ Parti lideri Meral Akşener'in "Cumhurbaşkanı adayı değilim, parlamenter sisteme dönünce Başbakan adayıyım" sözlerinin ardından iyice ciddiye binen parlamenter sistemi çalışmaları 6 partinin temsilcileri tarafından sürdürüldü.
ÜÇÜNCÜ KEZ TOPLANDILAR
Parlamenter sisteme dönüş için ortak metin oluşturma amacıyla bir araya gelen CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Deva Partisi, Gelecek Partisi ve Demokrat Parti, bugün üçüncü toplantısını yaptı.
KOMİSYONDA KURMAYLAR VAR
Toplantıya CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Bahadır Erdem, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Avukat Bülent Kaya, Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Şahinalp, DEVA'dan hukukçu Mustafa Yeneroğlu ve Gelecek Partisi'nden Ayhan Sefer Üstün katılıdı.
BELLİ MADDELERDE UZLAŞMA SAĞLANDI
Bir araya gelen 6 partinin temsilcileri çalışmalar sonucunda ortak bir metin hazırlayacaklar. Ortak metinde temel ilkeler yer alacak. Toplantıda; partilerin parlamenter sistem çalışmalarında yer alan "Tarafsız, partisiz cumhurbaşkanı", "güçlü meclis" ve "bağımsız yargı" ilkeleriyle ilgili görüş ve öneriler ele alındı. Edinilen bilgiye göre bu toplantılarda ana ilkelerle ilgili yol haritası üzerinde mutabakat sağlanmış durumda. Toplantılarda, Cumhurbaşkanının tarafsız olması ve atama yetkisinin kısıtlanması, TBMM'nin güçlendirilmesi konusunda uzlaşıldı.




Benzer Haberler
ABD-İran-Pakistan arasındaki ilk gün görüşmeleri sona erdi
Irak'ta yeni cumhurbaşkanı Nizar Amedi oldu
Fitch, Türkiye'nin pozitifkredi görünümünü değiştirdi
İran İslamabad'a böyle gitti! Müzakereler öncesi çarpıcı kare
ATİK Genel Başkanı Aziz Şahin ve ATİK Heyetinden İletişim Başkanlığı Antalya Bölge Müdürü Ahmet Uzun’a Ziyaret
ATİK Genel Başkanı Aziz Şahin, Bilal Erdoğan ile Bir Araya Geldi
Vance: İran Müzakereleri Olumlu Geçebilir
İsrail, İspanya'yı Gazze Koordinasyon Merkezi'nden çıkardı! Netanyahu'dan tehdit gibi sözler