Bir Rus tankının yanmış enkazının fotoğrafı Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin Twitter hesabında paylaşıldı. Yanında bir Ukrayna askerinin anti-tank roketiyle fotoğrafı ve altında da bu saldırının Javelin roketleriyle yapıldığını söyleyen bir zafer notu vardı. Tanklara karşı kullanılan ve omuzda taşınabilen bu sistem, 4 kilometre menzile sahip. Yolları üzerinde ısı yayan hedefleri tespit edip onlara doğru ilerleme özelliğine sahipler.

Peki bu silahlar Rusya'nın daha büyük ve daha fazla ekipmana sahip ordusu karşısında ne kadar işe yarayacak?
ABD'NİN GÖNDERECEĞİ SİLAHLAR
BEYAZ SARAY KESENİN AĞZINI AÇTI
Biden'ın Çarşamba günü açıkladığı bu yardım, sadece geçen hafta açıklanan ABD yardımının miktarını 1 milyar dolara yükseltiyor. 2014-2022 arasında yapılan toplam yardımın 2,7 milyar dolar olduğu düşünülünce bu büyük bir artış. ABD'nin eski Kiev Büyükelçisi John Herbst, bu sayede eskiden karşılanamayan ihtiyaçların da karşılanabileceğini söylüyor ve ekliyor: "Biden ve ekibinin bugüne kadar Ukrayna'ya yardım göndermekte cimri davrandığı su götürmez. Bunu değiştirmeleri yönünde baskı vardı ve etkili oldu."
RUSYA'NIN İŞGALİNİ NASIL ETKİLER?
Askeri uzmanlar, Ukrayna'da en büyük farkı ABD'nin verdiği anti-tank silahlarının yaratacağını düşünüyor. ABD ordusundan Albay Christopher Mayer, Rusya'nın işgal gücünün büyük bir kısmının mekanize birliklerden, yani zırhlı araç konvoylarından oluştuğunu hatırlatıyor ve ekliyor: "Yapabileceğiniz en iyi şey onları yok etmektir."

400 TANK VE 2 BİN ZIRHLI ARAÇ İMHA EDİLDİ
Ukrayna ordusu bu silahlardan verim aldığını söylüyor. 16 Mart itibarıyla 400 tank ve 2 bin diğer türde zırhlı aracın imha edildiğini duyurdular. Bu sayılar bağımsız kaynaklarca teyit edilmedi.

ABD'nin verdiği silahlar yüzlerce Sovyet uçağı ve helikopterini düşürmüştü. Bu roketler 3 bin 800 metre yüksekliğe kadar çıkarak uçak ve helikopterleri düşürebiliyor. Fakat daha yüksekten uçan Rus savaş uçaklarına karşı etkisiz. Herbst, bu uçaklara karşı işe yarayacak silahların verilmemesinin "bir zayıflık göstergesi" olduğunu söylüyor: "Daha fazla Stinger füzesine ihtiyacı oldukları doğru. Fakat yüksek irtifa için de silahlara ihtiyaçları var. Bunun verilmemesi ciddi bir eksiklik."
Benzer Haberler
ABD'li aktivisti 180 metreden vuran saldırgan yaka paça yakalandı
Mısır 40 bin askeri sınıra yığdı! Özel kuvvetler hazır bekliyor
Netanyahu'nun Gazze'yi işgal ısrarının arkasında Trump'ın baskısı var
Putin'den İran'a destek: Sinyalleri verdik, seçenekler masada
ABD'li gazeteden Suriye manşeti: İsrail korkunç bir hata yapıyor
Dublin'de sokaklar yangın yeri
Scholz'a yüz felci geçirten soru! Verdiği tepki basın toplantısının önüne geçti
ABD'li senatör Bob Menendez, yolsuzluk suçlaması sonrası ABD Senatosu Dış İlişkiler Başkanlığı görevinden istifa etti