Almanya'dan Türkiye'ye passiflora meyvesi yetiştirmek için geldi! İlk hasadının kilosunu 75 liradan satıyor
Almanya’da yaşayan Muzaffer Bilkoç, passiflora meyvesini yetiştirmek için Türkiye’ye geldi. Bilkoç, Antalya’nın Alanya ilçesinde 15 dekarlık alana passiflora meyvesinin bahçesini kurdu. Bu yıl ilk hasadını yapan gurbetçi egzotik meyvelerini kilosu 75 liradan satarken, marketlerde ise ürünün fiyatı 100 liraya kadar çıkabiliyor. Öte yandan çarkıfelek meyvesi olarak bilinen passiflora meyvesinin çok sayıda faydası da olduğu biliniyor.
Almanya'nın Stuttgart şehrinin Markdorf kabasında yaşayan, inşaat işi ve sendika başkanlığı yapan Muzaffer Bilkoç, passiflora yetiştirmek için Türkiye'ye geldi. Bölgede tropikal meyve üretimi yapan Mustafa Ezici ile Alanya'nın İmamlı Mahallesi'nde geçen yıl 3 dekarı örtü altı, toplam 15 dekar passiflora bahçesi kuran Bilkoç, bu yıl ilk ürünlerinin hasadını yaptı. İlk ürünler bahçede kalitesine göre 40 ila 75 lira arasında toptan alıcı buldu.

YILLIK 4 İLA 6 TON ARASINDA ÜRÜN VERİYOR
Muzaffer Bilkoç'un passiflora bahçesinde yaklaşık 4 bin 500 ağaç bulunuyor. Passifloranın fide ekimi yan yana 1,5 metre olurken, sıra aralığı ise 3 metre olarak ayarlanıyor. Örtü altında tellere tutunarak meyve veren ürün, açık alanda ise 3 metre yükseklikte yan yana sıralanmış demir direklere kurulan sistemle yetiştiriliyor. Passiflora meyvesini güneş ışınlarından korumak için gölge tülü kullanılıyor. Ekim ayıyla birlikte 7-9 ay arasında ürün veren passiflora, iki kez hasat yapılıyor. Bakımına göre yıllık yaklaşık 4 ila 6 ton arasında ürün veriyor. Passifloranın 1 fidesi 6 yıl meyve veriyor.

İLK HASADINI GERÇEKLEŞTİRDİ
Muzaffer Bilkoç, 8 ay önce kurduğumuz passiflora bahçemizden ilk hasadımızı yapıyoruz. Verimli bir sezon olacak. Bahçemizi ileri dönük genişletip yaygınlaştırmak istiyoruz. Ülkeye bir değer kazandırmak istiyoruz. Yurt dışına pazarlayacağız. Büyük bir market zinciriyle anlaşma yaptık, sofralarda yerini bulacak dedi.

MARKETLERDE 100 LİRADAN SATILIYOR
Tropikal ürünlerin tanıtılması ve üreticilerin bahçeleşmeye yönelmesi için fidan ve pazarlama desteği sağlayan Mustafa Ezici, Geçen yıl ekimini yaptığımız passiflora fidelerinden ilk hasadı yapıyoruz. Meyvelerimiz kaliteli. Tanesi 80 gram ile 120 gram arasında ağırlığı var. Büyük bir market zinciriyle anlaşma yaptık ürünlerimizi sevk ediyoruz. Marketlerde ürünün irisi 100 liradan satılıyor. İhracat da yapacağız başta Almanya ve başka ülkelere. Çok ciddi bir üretim planımız var. Meyvenin faydaları saymakla bitmiyor. Mesela beyne serotonin yayıyor, uykuyu düzenliyor. Çok güzel aromaya sahip ve tadı güzel. Çok faydalı bir meyve diye konuştu.

ÇOK SAYIDA FAYDASI BULUNUYOR
Passiflora meyvesi antioksidan görevi görmenin yanında kilo vermeye yardımcı olduğu, depresyona ve strese iyi geldiği, uykusuzluğu giderdiği, serotonin hormonunun yükselmesine yardımcı olduğu, göz sağlığını koruduğu, bağışıklığı güçlendirdiği, kolesterol ve trigliseritleri düşürmeye yardımcı olduğu biliniyor.





Benzer Haberler
Ceplerine ne kadar para girecek? Memur ve emeklinin beklediği hesap yapıldı
Petrol çakıldı ama beklenen olmadı! Piyasaları sarsan altın iddiası
Dünyanın en büyük bankası Türkiye'de küçülmeye gitti! Şubelerini kapattı
Yeni telefon alacaklar için kötü haber! Çip fiyatlarına zam yolda
Altında büyük şok! 17 ay sonra ilk kez bu seviye görüldü
İkizlere hamile olan Astrolog Nuray Sayarı'dan üzen haber
Kızının makarnaya verdiği parayı duyan Aziz Yıldırım soluğu restoranda aldı
Varını yoğunu altına yatıranlar şokta