Dışişleri Bakanlığı, Osman Kavala çağrısı yapan 10 ülkenin büyükelçisini yok sayılacak
Osman Kavala’nın tahliyesi için bildiri yayınlayan 10 ülkenin büyükelçisine, Türkiye’deki diplomatik ilişkilerinde Dışişleri Bakanlığı tarafından yaptırım uygulanacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da “Türkiye’ye böyle bir ders vermek haddinize mi sizin Kimsiniz siz“ diyerek tepki gösterdiği büyükelçilerin randevu talepleri karşılanmayacak önlemler yeterli gelmezse “persona non grata“ istenmeyen adam ilan edilecekler.
Geçtiğimiz günlerde Osman Kavala'nın serbest kalması için bildiri yayınlayan ABD öncülüğündeki 10 ülke, gündemi karıştırmıştı.
DIŞİŞLERİ'NE ÇAĞRILDILAR
Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İsveç, Kanada, Norveç ve Yeni Zelanda Büyükelçiliklerinin yer aldığı listede yayınlanan bildiriye, Türkiye'deki siyasi kademelerden çok sert tepki gösterilmişti. Ayrıca bildiride bulunan ülkelerin Ankara'daki büyükelçilikleri, kısa sürede Dışişleri Bakanlığı'na çağrılmıştı.
CUMHURBAŞKANI, "KİMSİNİZ SİZ?" DEMİŞTİ
Afrika dönüşünde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye'ye böyle bir ders vermek haddinize mi sizin? Kimsiniz siz? Neymiş? Kavala'yı bırakın. Sen kendi ülkendeki haydutları, katilleri, teröristleri bırakıyor musun? Söyledim Dışişleri Bakanımıza, bizim bunları ülkemizde ağırlamak gibi bir lüksümüz olamaz." ifadelerini kullanmıştı.
ZORLAYICI DİPLOMASİ UYGULANABİLİR
Yeni Şafak'ın edindiği bilgilere göre, bildiriyi ele alan ülkelerin büyükelçilikleri 'zorlayıcı diplomasi' ile karşılaşacağı öğrenildi. Ayrıca bu büyükelçilerin, bürokratik yavaşlıktan sonra üst düzey görüşme yapamamaları da gündemde olduğu belirtildi. Randevu taleplerinin karşılanmayacağı veya ağırdan alınan büyükelçiler, gerilimi devam ettirmesi halinde yok sayılacağı söylendi.
"İSTENMEYEN ADAM" İLAN EDİLEBİLECEKLER
Alınan önlemler görmezden gelinmeye devam edilirse, tedbirlerin en üst aşaması, Viyana Sözleşmesi'nin 41. maddesini ihlal ile 'bulundukları devletin içişlerine karışan' büyükelçilerin, 'persona non grata (istenmeyen adam) ilan edilmesi yer alıyor.





Benzer Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan bayram mesajı: Netanyahu zalimi gereken dersi alacaktır
Gazze'de bayram namazı yıkılan camilerin enkazında kılındı
İsrailli Asker Gazze'deki Travmayla İntihar Etti
MHP'den dikkat çeken ‘mutlak butlan’itirazı
Özgür Özel, DEM Parti heyetiyle görüşecek
Bilgi Üniversitesi'nde polis müdahalesi! Gözaltılar ve yaralılar var
İran'ın Dünya Kupası kampı ABD'den Meksika'ya alındı
CHP Genel Merkezi'nden ayrılan Özgür Özel TBMM'ye yürüyor