Telefon
WhatsApp
İş İnsanı Mehmet Cadıl’ın Hayatı Kitap Oldu.”Topraktan Gelip Taşa Yazılan Bir Hayat” Makalesi  İngiltere Londra  Merkezli Haber Sitesi İş Dünyası Bölümünde Yayınlandı
Hax

Burdur’un Bucak İlçesi’nde ikamet eden İşadamı Mehmet Cadıl yaptığı konuşmada “Konuşuyorsun, unutulup gidiyor. Konuştuklarını yazıya dökünce unutulmuyor” dedi.

Mehmet Cadıl “Bu kitap, hak vaki olmadan çocukluğumdan yetişkinliğime hayatımı anlatma duygumun eseridir. Kendimi, ailemi, işimi, çevremi ve ömrüme yüklediğim anlamı paylaşmak için hazırlanmıştır. Geçmişten çıkardığım derslere borçlu olduğum hayat serüvenimi anlatır. Hayat tecrübelerimin resimler ve yaşanmış öykülerle anlatıldığı kolay okunabilecek keyifli bir kitap olduğunu düşünüyorum” dedi.

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Elmalı Meslek Yüksekokulu (MYO)’nda ANSİAD GİRİŞİMCİLİK HAFTASI dolayısıyla düzenlenen ve Öğr. Gör. Mükerrem ORAL tarafından organize edilen “Girişimcilik Dersi” etkinliğine konuşmacı olarak Portsan Mermer A.Ş. sahibi Mehmet CADIL katıldı. İş yaşamından önemli kesitler sunarak başarılı olmanın inceliklerini anlatan CADIL, iş hayatına çok küçük yaşlarda Bucak’ta akü dükkanı açarak başladığına değinerek “İnsan bir işte başarılı olmak istiyorsa, kafasında o işi şartlandıracak ve inanacak.” dedi. Gariban bir yörük çocuğu olduğunu, babasının akü dükkanı açmak için destek olacak parasının bile olmadığını, ancak o dönemlerde kamyonculuk için önemli olan Bucak sanayi çarşısında bir akücünün bulunmadığını, bunu fırsat bildiğini belirten CADIL sözlerini “Fırsatlar doğar, insanlar bu fırsatları değerlendirirse başarılı olur. Pancar yüklü kamyon kasaları üzerinde babamla beraber ulaşım sağladık. Babam akü dükkanı içindeki malzemeleri sayıyordu, ben de daha fazla çalışıp tasarruf ediyordum. Bulduğunuz fırsattan eminseniz, asla vazgeçmemelisiniz. Yörük Sülü’nün oğlu dükkan açtı, başaramadı dedirmemek için suyu bile üfleyerek içtim. Tasarruf yaptım. İnsanlar hırs alacağı bir şey olması gerekir. Beni bu hırslandırmıştı.” diye sürdürdü. Hayatını Sakıp Ağaya borçlu olduğuna vurgu yapan iş adamı CADIL, Kayseri’den Adana’ya giderken babasının semeri ile gittiğini sıkılmadan konuşmasını örnek aldığını, kendisinin de Yörük Sülü’nün oğlu olmaktan gurur duyduğunu ifade etti.

Akü sektöründe gelişmeleri yakından takip ettiklerini, akü plakası üretimine girdiklerini, rekabet için üç marka oluşturduklarını bu şekilde daha fazla kazandıklarını ve kartopu gibi büyüdüklerini anlatan CADIL sözlerini şöyle sürdürdü: “İnsanların hedefi olmalıdır. İnsanlar her şeyden kendisini sorumlu tutmalıdır. Bunu bilirseniz hedefinize kolay varırsınız. Bazıları iki yıllık okuldan bir şey olmaz diyorlar. Ben buna katılmıyorum. Benim fabrikamdaki muhasebe müdürüm, pazarlama sorumlum, ustabaşım, ihracat müdür yardımcım iki yıllık okul mezunu. İnsanlar kendilerini yetiştirmelidir. Sizler de kendinizi küçümsemeyin. Tekniker ihtiyacı mühendis ihtiyacından daha fazladır. Okuduğunuz okulun değerini bilin ve kendinizi yetiştirin.”

Türkiye’de ilk çelik iskele fabrikasını yaptıklarını, inşaat sektörünün gelişmesini ve sektördeki açıklığı iyi değerlendirdiklerinden bahseden CADIL, herkesin aldığı riske göre nimete kavuşacağını ifade ederek “Para Ağustosta akan su gibidir. Paraya yön vermezseniz, para döner size zarar verir. Tasarruf yapıp zamanı geldiğinde bunu değerlendirmelisiniz. Değerlendirmezseniz yolda kalırsınız. Bilgi de böyledir. Okuyup tecrübe kazanıp bilgilendikten sonra bunu değerlendirmek gerekir.” dedi. CADIL zaman içerisinde mermercilikte ışık görmeye başladıklarını, gözlerinin şahin gibi olduğunu, fırsatları hemen keşfettiğini, o dönemlerde mermercilere güven olmadığını, sektörü İtalya’ya giderek tanıdığını dile getirerek sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi: “İş bilenin kılıç kuşananındır. Şimdi de yeni bir fırsat yakaladığımızı düşünüyorum. Mermercilikle birlikte şimdi de güneş tarlaları işine giriyoruz. Desteklerden yararlanarak hiç kendi sermayemizden harcamadan güneş enerjisinden elektrik üreteceğiz. Korkuteli’ndeki işletme devreye girmek üzere. Gelecek yılda Elmalı’da yatırımlara başlıyoruz. Mermer fabrikamızda da elektriğimizi kendimiz üretiyoruz. Bunların sebebi diğer sanayicilerden farklı olmaktır.

Farklı olmalıyız ki daha iyi kazanmalıyız. Sizlere şu tavsiyelerde bulunabilirim: Arkadaşınızla, çarşıdaki bakkalla, berberle, komşunuzla velhasıl insanlarla irtibatınızı kurar, güven sağlarsanız başarılı olursunuz. Bunun için de sevgi ve saygı önemlidir. Bu tür konferanslarda duyacağınız bir altın cümle bütün ömrünüzü değiştirebilir. Gençler şu sözü unutmayınız. Altın eşikli gümüş eşikliye muhtaçtır. Örneğin benim maddi olarak her şeyim olabilir ama iyi yetişmiş bir elektrikçiye, muhasebeciye ihtiyacım olabilir. Fabrikamın güvenliği için güvenilir bir kişiye ihtiyacım olabilir. Muhtaç oldum mu oldum.Önünüze her türlü fırsat gelebilir. Yeter ki değerlendirmesini bilin. Tabi işinizi takip de etmelisiniz. Şu atasözünü de unutmayın: İşiniz varsa başında, tekneniz varsa kıçında, otobüsünüz varsa arka kapağını tutacaksınız. Bunu yapmıyorsanız başarılı olamazsınız. Herkes layıkıyla çalışırsa başarısız olması mümkün değildir.”

Seminer sonrasında Elmalı MYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Halil DEMİR İş Adamı Mehmet CADIL’a teşekkür ederek Üniversite amblemi taşıyan küçük bir hediye takdim etti.

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Anket

ALTINBAŞ Kuyum
OPET

E-Bülten Aboneliği