Telefon
WhatsApp
KIZILELMA ne zaman göklerde olacak? Haluk Bayraktar cevapladı
Hax

Türkiye’nin yerli ve milli imkanlarla yaptığı savunma sanayilerin sergileneceği dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST, Samsun’da 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda binlerce kişiyi ağırlayacak. Festivalde Baykar Teknoloji tarafından tasarım ve geliştirme çalışmaları tamamlanan insansız savaş uçağı “Bayraktar KIZILELMA” ilk kez sergileniyor.

KIZILELMA ne zaman göklerde olacak Haluk Bayraktar cevapladı
Baykar Teknoloji'nin Genel Müdürü Haluk Bayraktar, canlı yayında 'KIZILELMA'yı anlattı. İşte milli savaş uçağına dair merak edilenler...

Baykar Teknoloji'nin Genel Müdürü Haluk Bayraktar şu ifadeleri kullandı: " TEKNOFEST bu sene 6.’sı düzenleniyor ve 30 Ağustos Zafer Bayramı ile aynı gün başlıyor olmamız. Milli mücadelenin başladığı Samsun’da olması böylesine bir büyük organizasyon yapmaktan dolayı gururluyuz. Daha yeni başladı ama halkımızın ilgisini görüyorsunuz.

KIZILELMA ne zaman göklerde olacak Haluk Bayraktar cevapladı
İLGİ KIZILELMA’NIN ÜZERİNDE. KIZILELMA’YI DİĞER HAVA ARAÇLARINDAN AYIRAN ÖZELLİKLER NEDİR?

Bunu tamamen insansız olarak gerçekleştirebilen bir sistem. Biz AKINCI’yı 2018’de sergilemiştik. Şimdi AKINCI, TSK’nın hizmetine girdi ve aynı zamanda 4 farklı ülkeye ihracatı gerçekleşmiş bir sistem. Daha önce yine Bayraktar TB-2'de yine ilk kez TEKNOFEST’te sergilendi. 23 adet ülkeye ihracatı yapılan bir sistem.

Halihazırda dünyada böylesine bir teknoloji kullanımı yok bu bizim geleceğe yönelik bir hazırlığımız ve uçak ses hızına yakın hızda uçabiliyor.
KIZILELMA ne zaman göklerde olacak Haluk Bayraktar cevapladı
2500 kişilik Ar-Ge ordumuz uçuğa hazırlık içerisinde amacımız 2023’ün ilk çeyreği içerisinde uçağı uçurmaktır.

KAÇ KG MÜHİMMAT TAŞIYABİLECEK? İNSANSIZ SAVAŞ UÇAĞIMIZ GELİYORSA O ZAMAN F-16'NIN YERİNİ ALABİLİR Mİ?

Kesinlikle, ülkemizi milletimizi güçlü kılacak olan teknolojiler bizim kendi geliştirdiğimiz teknolojilerdir. Parasını dahi verip alabiliyor olmak bizi güçlü kılmıyor. AKINCI, F-16'ların yükünü alabilecek seviyede ama insansız savaş uçağı bu işin geleceğidir. Biz dünyada sayılı ülkeden birisi olmuş durumdayız. Bizim geleceğimizi garanti altına alacak sistemler kendi geliştirdiğimiz yazılımı ile bu sistemlerdir.

KIZILELMA’nın farklı varyantları var. Turbo fan teknolojisi ile donatılmıştır. Havada 5-6 saat kalabiliyor. Tam yükle 2 ton faydalı yükü var. Toplam kalkış ağırlığı 6 ton civarındadır. KIZILELMA bir savaş uçağı kadar maliyetli olmayacak.

Dünya artık insansız savaş uçaklarına doğru gidiyor. Askeri havacılıkta gelecek insansız otonom sistemlerde. Biz Türkiye olarak bu ihtiyaçları karşılayabilir hale geldik.

AKINCI VE TB-2'DE MÜHİMMAT KANADIN ALTINDA. KIZILELMA’DA MÜHİMMATLAR GÖRÜNMEYECEK. BU RADARDAN GİZLENME AÇISINDAN MI?

Radar görünmezliği konusunda özel çalışmalar yapılıyor. Mühimmatlar gövde içine alınıyor. Tüm iniş takımları katlanıyor. Görünmezliğe yönelik geometrik şekiller aynı zamanda mühimmatlarda gövde içine alınıyor.

KIZILELMA ne zaman göklerde olacak Haluk Bayraktar cevapladı
YUNANİSTAN’IN TÜRK F-16'LARINA YAPTIĞI TACİZİ GÖRÜYORUZ. RADARDA KAYBOLMA ÖZELLİĞİ ÖNEMLİ Mİ?

Çok önemli, KIZILELMA ile birlikte seyir füzeleri var. Onlar bize ulaşamayacağı menzilden bizim kendi füzelerimizle onları etkisiz hale getirebilecek bir seviyede oluyoruz aslında.

Burada gördüğünüz prototip gerçek uçak. Bununla ilgili 2 prototip var. Bunlarla uçuş yapıp test süreçlerinden sonra seri imalata en geç 2 yıl içerisinde başlamasını hedefliyoruz.

UKRAYNA’DA SAVAŞIN SEYRİNİ BAYRAKTAR DEĞİŞTİRDİ. ÇOCUKLARIN İSMİNE BAYRAKTAR VERİLMEYE BAŞLANDI. BÖYLE BİR İLGİ KARŞISINDA NE HİSSEDİYORSUNUZ?

Ülkemizin yurt dışı terörle mücadelesinde, yurt içi operasyonunda, Karabağ gibi bir operasyonun 44 günde hızlı bir şekilde sonuçlanmasına katkı sundu. Farklı ülkelerin bağımsızlıklarını koruması anlamında önemli görev sundular. Ukrayna’nın savunmasına katkı sunuyor. Oranın halkı da bunu sahipleniyor. Ukrayna ile stratejik ilişkiler var. AKINCI’da ilk uçuşu Ukrayna motoru ile yaptık.

AKINCI 20 SAAT, TB-2 1 GÜN KESİNTİSİZ HAVADA KALABİLİYOR. KIZILELMA 5-6 SAAT DEDİNİZ?

KIZILELMA daha agresif manevra yapabilen, daha hızlı uçtuğu için uçuş süresi 5-6 saat. Savaş uçakları için 5-6 saat çok iyi bir süre.

ANADOLU GEMİSİ’NE KIZILELMA İNİŞ KALKIŞ YAPABİLECEK Mİ?

KIZILELMA ve Bayraktar TB-3, Türkiye’de geliştirilen Anadolu Uçak Gemisi’ne iniş yapabilecek. Bu Türkiye’yi çok büyük bir güç haline getirecek. Dünyada bunu ilk biz ortaya attık ve şimdi ona göre özel sistemler geliştiriliyor. Ülkemiz son 20 yılda atılan adımlar başarı örneklerini sergiliyor.

Dünyanın en büyük teknoloji organizasyonu şu anda Samsun’da. Biz bunların sürekliliğini sağlarsak ülkenin bağımsızlığını teminat altına alacağız diye değerlendiriyorum."

Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, ise açılış konuşmasında şu ifadeleri kullandı: "600 bin genç kardeşimiz başvurdu. 600 binden fazla genç hayatın her alanında tam bağımsız vatan hedefiyle milletimize hizmet edecek teknolojiler geliştirmek için yarışıyor. Öğrenilmiş çaresizliğe başkaldırı budur.

Bu kadarı da yetmez gün daha da fazla mücadele etme günüdür. 2023’te 2024’te 2025’te 2053’te ve hatta 2071’de TEKNOFEST’leri yapmaya devam etmeliyiz.

600 binleri aşan yarışmacı sayımız milyonları geçmeli. Bu yarışmada fidanlar büyümeli, kök salıp meyve vermeli. 2005’teki hissiyatımın bir benzerini T3 Vakfı ekibimizle TEKNOFEST’te ilk kez yola çıktığımda yaşadım. 2018’de şantiye halindeki İstanbul Havalimanı’nda düzenlenen bir model uçak yarışmasına jüri olarak katılmıştık. Orada bulunan Savunma Sanayii Başkanımız ve bazı kurum yöneticilerime TEKNOFEST’i aktardığımda heyecanlandılar. Ekip olarak 4 koldan çalışmaya başladık.

Daha da önemlisi aklımızda hep şu soru vardı. Acaba milletimiz TEKNOFEST’e teveccüh gösterecek mi? Şükürler olsun insanlarımız akın akın TEKNOFEST’e geldi. O anı ve hissiyatımı hiç unutamam. TEKNOFEST’in ilk sabahı 10 binlerce gencin akın akın gelmesiyle rüyalar alemindekine benzer bir şenlik alanına dönüştü. Hayallerimiz gerçek oldu. İşte o gün yaptığımız bu işin aynı 2005’te olduğu gibi önünün açık olduğunu hissettim.

Yine muhteşem bir TEKNOFEST açılışında sizlerle birlikteyiz. Sevgili genç kardeşlerim, bilimde, kültürde, sanatta, teknolojide inovasyon getiremiyorsanız durduğunuz yerde sayıyorsanız. Menzile varmamız asla mümkün değil.

Ambargo sopası sallayarak bizleri korkutmaya çalışanlar, milli teknolojileri engellemek için darağacı koymaya çalışanlar biz yolumuzdan dönmedikçe asla kazanamayacaklar.

Durmadan, yılmadan, asla pes etmeden, tam bağımsız bir Türkiye için azim ve gayretle yürüyeceğiz. Biz yürüdükçe güzel vatanımıza, kardeş Azerbaycan’a ve mazlum coğrafyalara güneş en aydınlık haliyle doğacak. Bu kutlu hedefe giden yolda kaybetmek yok.

Bu dev organizasyon için gecesini gündüzüne katan T3 Vakfı’ndaki ekip arkadaşlarımıza, gönüllülerimize, bu organizasyona değer katan paydaşlarımıza, 81 şehir ve 111 ülkeden yarışmaya katılan 600 binden fazla gencimize ve yurdumuzun her köşesinden gelen değerli milletimize yürekten teşekkür ediyorum."

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Anket

ALTINBAŞ Kuyum
OPET

E-Bülten Aboneliği