"Mancarlı ekmek" ramazanda sofralara lezzet katıyor
Düzce'nin Akçakoca ilçesinde köylü kadınlar tarafından her ramazanda ve özel günlerde yapılan "mancarlı ekmek" sofralara lezzet katıyor.
Düzce
İlçeye bağlı Altunçay köyünde yaşayan kadınlar, mancarlı ekmek ve pide yapmak için her ramazanda ve özel günlerde bir araya geliyor.
Bölgede yetiştirdikleri "kara mancar" olarak bilinen kara lahana yapraklarını pişime hazır hale getiren kadınlar, daha sonra hazırladıkları iç malzemeyi kendi mayalarıyla yaptıkları hamurla buluşturuyor.
Mancarlı ekmek ve pideleri toprak fırında yaklaşık 20 dakika pişirerek sofralara ulaştıran kadınlar, bu ekmeğin yapımını yeni nesillere de öğretiyor.
"Umuyorum ki bizden sonra gelenler bu geleneği bırakmayacak"
Ekmeğin yapılış aşamasıyla ilgili bilgi veren kadınlardan Tuğba Andiç, sabah erken kalkıp hamur yoğurduklarını söyledi.
Daha sonra bahçede iç dolguları hazırladıklarını anlatan Andiç, "Fırınımızı yakıyoruz ve pişiriyoruz. Ekmeklerimizi ramazanda ve bayram gibi özel zamanlarda yapmaya çalışıyoruz. İftarda ailelerimiz, çocuklarımız ve komşularımızı davet ediyoruz." dedi.
Andiç, mancarlı ekmek yapımının ata geleneği olduğunu dile getirerek, "Atalarımızdan gelen bir gelenek. Büyüklerimizden öğreniyoruz, küçüklerimize aktarıyoruz. Nesilden nesle ilerliyor. Umuyorum ki bizden sonra gelenler bu geleneği bırakmayacak." diye konuştu.
Ekmeği mancarla birlikte fırına verdiklerini belirten Andiç, bu sayede yapışmadığını ve güzel koku bıraktığını dile getirdi.
Mancarları kendi bahçelerinde yetiştirdiklerini anlatan Andiç, "Pidelerin içine de kendi yetiştirdiğimiz ürünlerden koyuyoruz. Ramazanda iftarlarımızı genelde toplu yapıyoruz." ifadesini kullandı.
Tuğba Andiç, iftarlarda mancarlı ekmek ve diğer yöresel lezzetleri tükettiklerini sözlerine ekledi.




Benzer Haberler
Putin'in konutuna düzenlenen saldırı girişiminin görüntüleri yayınlandı
İran'ı ayağa kaldıran dolar krizi! Pezeşkiyan'dan
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Yalova'daki operasyona dair ilk açıklama: Canilerle mücadelemiz sürecek
Bozkırın ortasında yetişti, Rusya ve Japonya yolcusu oldu
İsrail gece yarısı Suriye'yi vurdu
İsrail gece yarısı Suriye'yi vurdu
Erdoğan talimatı verdi! AK Parti'den Terörsüz Türkiye hamlesi
Otomotiv devinden radikal karar! 50 yıllık model tarihe karışıyor