Telefon
WhatsApp
Petrolde 9 ay sonra bir ilk! İşte sert kaybın sebebi
Hax

Haziran ayının başlarında 120 dolar seviyesinin üzerinde seyreden petrol fiyatları bu tarihten itibaren düşüşe yöneldi. Son 3 ayı da üst üste düşüşle kapatan petrol fiyatları eylül ayında da aşağı yönlü seyriyle dikkat çekiyor. Özellikle petrol piyasasındaki değişim yurt içinde akaryakıt fiyatları üzerinde önemli rol oynuyor. Petrolde gerçekleşen sert düşüşler akaryakıt fiyatlarına indirim olarak yansıyor. 

RESESYON ENDİŞESİ PİYASAYI SARSIYOR 

Pandemi sürecinde ekonomilerin kapanmaya gitmesiyle birlikte tedarik zincirinde bozulmalar ve yaşanan arz sıkıntıları küresel çapta başta emtia fiyatları olmak üzere girdi maliyetlerini yükseltmiş bu durum dünya genelinde enflasyonu körüklemişti.  

Pandeminin etkileri geçerken, şubat ayında Rusya ile Ukrayna arasında savaşın patlak vermesi ile birlikte emtia fiyatlarında yeniden sert hareketler görülmüştü. Altın, petrol ve tarım emtialarında gerçekleşen sert yükselişler küresel çapta enflasyonun etkilerini artırmıştı. 

Buna karşı ABD Merkez Bankası (Fed) yükselen enflasyonla mücadele edebilmek için faiz silahını çekti. Mart ayında önce 25 baz puan faiz artıran Fed, son 3 toplantısında politika faizini üst üste 3 kez artırarak yüzde 3-3.25 seviyesine çıkardı. 

Küresel merkez bankaları da Fed’in faiz artışına paralel bir politika izleyerek sıkılaştırma adımlarını hızlandırdı. Ancak bunun bir faturası oldu. Yükselen faiz oranları küresel çapta bir durgunluğu beraberinde getirdi. 

 
Ekonomilerin resesyona girebileceğine yönelik beklentilerin kuvvetlenmesi ile birlikte petrol piyasasında düşüş hız kazandı. Olası bir durgunluk döneminde petrol talebinde azalma olacağı düşünülürken bu durum fiyatların hızla düşüşe geçmesine yol açtı. 

PETROLDE ‘ÇİN’ ETKİSİ 

Bunun üzerine bir de Çin’de yeniden Covid-19 vaka sayılarının artışa geçmesiyle birlikte karantina tedbirlerinin uygulanması petrol piyasasını derinden etkiledi. Dünyanın en çok petrol tüketen ülkelerinden biri olan Çin’de kapanmaların petrol talebini yavaşlatacağı endişeleri piyasayı resmen sarstı. 

HAM PETROLDE 9 AY SONRA BİR İLK 

Bu hafta Fed’in 75 baz puan faiz artırmasıyla birlikte dolara olan talep artarken, petrol ve altın gibi değerli emtialarda sert düşüşler görüldü. Ham petrol cuma günü 80 dolar olan kritik seviyenin altına sarkarak son 9 ayın en düşük seviyesini test etti. 78.04 doları gören ham petrol günlük bazda ise yüzde 4’ün üzerinde değer kaybetti. 

Ham petrol son 3 aylık zaman dilimi içerisinde yüzde 36 gerileyerek sert düşüş kaydetti. 

BRENT PETROLDE YÜZDE 30’LUK DÜŞÜŞ 

Brent petrol ise cuma günü 85.50 dolar düzeyine kadar gerileyerek neredeyse 9 ayın en düşük seviyesini test etti. Böylelikle brent petrol son 3 ayda yüzde 30’dan fazla değer kaybetmiş oldu. 

AKARYAKIT FİYATLARINDA İNDİRİM BEKLENTİSİ 

Brent petrol ve ham petrol fiyatlarında sert düşüş görülmesiyle birlikte yurt içinde akaryakıt fiyatlarında indirim beklentisi arttı.  

İstanbul’da benzinin fiyatı 19.23 lira, motorin fiyatı 23.11 lira, oto gaz fiyatı 10.98 liradan satışa sunuluyor. 

Ankara’da ise benzinin fiyatı 19.37 lira, motorinin fiyatı 23.22 lira, oto gazın fiyatı 11 lira seviyesinde. 

İzmir’de ise benzinin fiyatı 19.36 lira, motorinin fiyatı 23.26 lira, oto gazın fiyatı 10.73 liradan satışa sunuluyor. 

 

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Anket

ALTINBAŞ Kuyum
OPET

E-Bülten Aboneliği