Ukrayna'yı işgale kalkışan Rusya lideri Vladimir Putin, nükleer silahlar için en yüksek alarm seviyesi emrini vererek dünyayı dehşete sürükledi. Cephe hattında ise Rus ordusu Bayraktar TB2 SİHA'lar karşısında çaresiz.
17.50 : AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Ukrayna savaşında çok fazla sivil kayıp olduğunu söyledi. Borrell, Ukrayna'ya askeri desteğin süreceğini vurgulayan Borrell, Kiev'e istihbarat sağlamak için Madrid'e uydu merkezi kurduklarını belirtti.
17.30 : Ukrayna ordusu Twitter hesabından sivillerin Rus güçlere direndiği anları paylaşarak şunları yazdı: Berdyansk sakinleri ırkçı işgalcilere karşı aktif direnişe başladı! Bravo Berdyanskalılar! Birlikteyken yenilmeziz!"
16.10 : Bir diplomatik kaynağa göre, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, uçağı Avrupa Birliği'nin Moskova'ya yönelik yaptırımlar kapsamında Rus havacılığına kapattığı hava sahasından geçemeyeceği için Cenevre'ye yapacağı ziyareti iptal etti.
16.04 : Yaptırımların tsunamiye yol açtığı Rusya'da Ukrayna'nın işgali emrini veren Devlet Başkanı Vladimir Putin Batılı ülkeleri 'Yalanlar İmparatorluğu'na benzetti.
Rublenin dolar karşısında çöktüğü ve faizlerin bir günde yüzde 100'den fazla artırıldığı ülkede, Putin ekonomi kurmaylarıyla bir araya geldi. Putin, söz konusu toplantıda ABD ve diğer ülkelerin açıkladığı yaptırımlara 'Yalanlar İmparatorluğu' nitelemesiyle tepki gösterdi.
16.03 : Ifax'ın haberine göre, Moskova yönetimi 36 ülkeden havayolları şirketine yasak getirdi. Tass haber ajansı, Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya dahil 27 ülkeye hava sahasının kapatıldığını bildirdi.
16.00 : Ülke basınında çıkan haberlere göre, Ukrayna Başkanlık Ofisi "Ukrayna delegasyonu görüşmede, Kırım ve Donbass dahil olmak üzere, tüm Rus güçlerinin topraklarından çekilmesini istedi" açıklamasını yaptı.
15.40 : ABD, Rusya'ya uygulanacak yeni yaptırımların detaylarını açıklıyor:
"Bugün aldığımız kararlar Rusya Merkez Bankası ile işlemleri yasaklıyor. Rusya Merkez Bankası, varlıklarını Rusya'ya getirme girişiminde bulunuyor. Washington, Rusya Merkez Bankası'na yaptırımları aylardır planlıyor ve şimdi hazırız."
Hazine Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ABD'deki Rusya Merkez Bankası varlıklarının Hazine Müsteşarlığı'na bağlı Yabancı Varlıkları Kontrol Birimi tarafından dondurulacağını belirtti.
15.32: ABD, Ukrayna işgalinde topraklarındaki Rus askerleriyle kuzey cephesinin açılmasına izin veren Belarus'ta büyükelçilik çalışmalarını askıya aldı.
NATO ve ABD, Rusya lideri Vladimir Putin'in Ukrayna'yı işgale girişmesiyle görülmemiş askeri ve ekonomik önlemler alıyor. ABD Başkanı Joe Biden, "NATO üyesi ülkelerin her karış toprağını savunacağız" diyerek Rus mevkidaşı Vladimir Putin'e gözdağı verdi.


Orduya 100 milyar euroluk bir bütçe ayıran Almanya, ayrıca NATO'da ödediği faturayı da ciddi şekilde artırıyor.
14.10 : İngiliz The Guardian'ın haberine göre Avrupa Birliği, Ukrayna'nın "derhal" AB başvurusu yapmasını istedi. Yetkililer, "Başvuru, Konsey tarafından çok hızlı bir biçimde değerlendirilecek ve Komisyon'dan acil fikir alınıp alınmaması gerekeceğine dair karar verilecek" açıklamasında bulundu.
Bugün erken saatlerde, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, ülkesinin Avrupa Birliği'ne özel prosedürler altında acil katılımı için çağrıda bulunduğu bir video konuşması yapmıştı.
14.05 : Rusya kanadından yapılan açıklamaya göre, Ukrayna ve Rus heyetlerin görüşmesi başladı.
13.30 : Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütü (UNHCR), işgali nedeniyle Ukrayna'dan komşu ülkelere kaçanların sayısının 422 bine ulaştığını açıkladı.
UNHCR sözcüsü Laura Padoan Twitter'dan yaptığı açıklamada, UNHCR'nin 'ülkeden kaçan insanları mülteci olarak gördüğünü' belirtti.
Padoan, şu anda Ukrayna içinde 100 binden fazla insanın yerinden edilmiş durumda olduğunu söyledi.
UNHCR sözcüsü, Ukrayna'da insanların trenlere binmesinin engellendiğine dair raporlar alındığını ve bu raporları incelediklerini sözlerine ekledi.
Ünlü konaklama sitesi Airbnb ise, Ukrayna'yı terk etmek zorunda kalan 100 bin göçmene kucak açıyor. Airbnb, 100 bin Ukraynalıya ücretsiz konaklama sağlayacağını duyurdu.
Ukrayna'ya sınırı olan Polonya, Romanya ve Macaristan'ın yanı sıra Almanya'daki ev sahiplerine çağrıda bulunan Airbnb, masrafların şirket tarafından karşılanacağını belirtiyor.
13.20 : Rusya ve Ukrayna arasındaki müzakereler başladı. Rusya ve Ukrayna arasındaki müzakereler 1 saat 20 dakika gecikmeyle ancak 13.20'de başlayabildi.
Görüşmelere katılacak Ukrayna heyeti, Belarus sınırındaki müzakere noktasına ulaştı. Rus Ria ajansı, Ukraynalıların helikopterle geldiği anların videosunu paylaştı.
AFP, Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov'un da bulunduğu Ukrayna kafilesinin iniş yaptığını gösteren fotoğrafı dünyaya servis etti.
Ukrayna devlet başkanlığı ofisi, müzakerelerde ana hedefin acil şekilde ateşkes ilan edilmesi ve ülkedeki Rus işgalci askerlerin çekilmesi olduğunu duyurdu.
Rus heyeti, Ukraynalılardan önce müzakereler için sınıra vardı. Heyete liderlik eden Vladimir Medinsky, Moskova'nın Ukrayna heyeti ile mümkün olan en kısa zamanda bir anlaşmaya varmak istediğini söyledi. Medinsky, Putin'in danışmanları arasında yer alıyor.
Belarus Dışişleri Bakanlığı, Twitter hesabından "Belarus'ta Rusya-Ukrayna müzakereleri için her şey hazır. Heyetlerin gelmesi bekleniyor" mesajını yazdı. Belarus, tatbikat bahanesiyle 30 bini aşkın Rus askerini ağırladı ve söz konusu birlikler işgalin başlamasıyla Ukrayna'ya kuzeyden giriş yaptı.
Zelenskiy, görüşmelerden herhangi bir sonuç çıkmasını beklemediğini şu sözlerle ifade etmişti: "Her zaman olduğu gibi bu toplantının sonucuna gerçekten inanmıyorum, ama denemelerine izin verin."
13.05 : Ekonomisi sarsılan Rusya'da Ukrayna'nın işgal emrini veren Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugün başbakan ve Merkez Bankası başkanı dahil birçok üst düzey isimle toplantı yapacak. Kremilin, "Rusya'nın ekonomik gerçekliği değişti" açıklamasını yaptı.
Kremlin, tarihi yaptırımlarla yüzleşen Moskova'nın misillemede bulunacağını da kaydetti.
Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Rusya'nın Ukrayna işgalinde kaybettiği askerler ve NATO ile girilebilecek muhtemel bir çatışmaya dair soruları yanıtsız bıraktı. Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Ukrayna'ya silah göndereceğini duyuran Avrupa Birliği'ni de eleştirdi, "Silah tedariki son derece tehlikeli bir faktör haline gelecek, uzun vadede tehlikeli sonuçları olabilir" dedi.
12.30 : Bulgaristan Başbakanı Kiril Petkov Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Savunma Bakanı Stefan Yanev'in Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini 'savaş' olarak nitelendirmekte isteksiz davranması üzerine, görevden alınmasını önereceğini söyledi.
NATO üyesi Bulgaristan, hafta sonu tüm Rus uçaklarına sahasını kapattığını açıkladı. Bulgaristan ayrıca, Ukrayna'ya Rus işgalcilerin önünü kesmek için askeri yardım göndereceğini de duyurdu.
12.00 : Ukrayna lideri Zelenskiy, "Son dört günde saldırılarda 16 çocuk öldü, 46 çocuk da yaralandı" dedi ve şu ana kadar 4 bin 500 Rus askerinin öldürüldüğünü sözlerine ekledi.
Zelenskiy, Rus askerlerine de "Gidin ve canınızı kurtarın" diyerek seslendi.
Ukrayna lideri, Rusya'ya karşı savaşmayı kabul edecek askeri deneyimi olan mahkumların da serbest bırakılacağını duyurdu.
Açıklamada, "Hava taarruz operasyonu sırasında düşman, askeri ve sivil havaalanlarını, askeri komuta noktalarını, hava savunma sistemlerini, önemli kritik altyapıyı, nüfuslu merkezleri ve savunma alanındaki birimleri tahkik etmeye devam etti." denildi.
AB HAVA SAHASINI RUS UÇAKLARINA KAPATTI
11.45 : Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Birliği (AB)'nin Rus uçaklarına genel uçuş yasağı getirdiğini duyurdu.
Von der Leyen "Rusya'ya ait, Rus tescilli veya Rus kontrolündeki uçaklar için AB hava sahasını kapatıyoruz" dedi.
Oligarkların özel jetleri de dahil olmak üzere tüm bu tür uçaklar artık herhangi bir AB ülkesine inemeyecek, buradan havalanamayacak veya ülkelerin üzerinde uçamayacak.
Rus uçaklarının İngiltere hava sahasından çıkması da yasaklandı.
Karar öncesinde farklı Avrupa ülkeleri hava sahalarını Rus uçaklarını kapattıklarını açıklamışlardı. Almanya, yasağın üç ay süreceğini belirtmişti.
Uçuş kısıtlamaları, Rus havayollarının dolambaçlı rotalar kullanmasını gerektirecek ve bu da uçuş sürelerinin uzamasına neden olacak.
Rusya'nın en büyük havayolu şirketi Aeroflot, Pazar günü buna bir yanıt olarak Avrupa destinasyonlarına olan tüm uçuşlarını iptal edeceğini söyledi.
Ursula von der Leyen, AB'nin Rusya'nın devlete ait haber kuruluşları Sputnik ve Russia Today yayınlarını da yasaklayacağını söyledi.
10.20 : Ukrayna'nın doğusunda bulunan Harkiv kentinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
İNGİLTERE: RUS ORDUSU 30 KM KUZEYDE KALDI
10.15 : İngiltere Savunma Bakanlığı, Ukrayna'daki durum hakkında bir istihbarat güncellemesi paylaştı. Twitter üzerinden yapılan açıklamada, "Putin'in kara kuvvetlerinin büyük bir kısmı, çatışmanın ilk günü için kilit bir Rus hedefi olan Hostomel havaalanını savunan Ukrayna kuvvetleri tarafından yavaşlatıldığı için, Kiev'in 30 km kuzeyinde kalıyor" denildi:
"Çernigiv ve Harkov çevresinde şiddetli çatışmalar devam ediyor, ancak her iki şehir de Ukrayna'nın kontrolünde. Lojistik başarısızlıklar ve Ukrayna'nın kararlı direnişi, Rus ilerlemesini engellemeye devam ediyor.
Rus nüfusundan çatışmanın ayrıntılarını gizlemeye yönelik sürekli girişimlere rağmen, Rus Silahlı Kuvvetleri ilk kez kayıpları kabul etmek zorunda kaldı."
10.05 : Rusya'ya hava sahasını kapatan ülkelere Yunanistan da katıldı.
RUS EKONOMİSİ YERLE BİR
10.00 : ABD ve Avrupa Birliği ülkelerinin çok sert yaptırımları Rusya ekonomisini çöküşe sürüklüyor. Rus rublesi offshore işlemlerde yalnızca bugün yüzde 29 geriledi. Ruble dolar karşısında 117.81 seviyesini test etti.
Rusya Merkez Bankası ise, şok bir faiz artışı duyurusu yaptı. Banka, bu sabah politika faizini yüzde 9,5'ten yüzde 20'ye çıkardı. Artış oranı yüzde 100'ü geçti.

ABD ile Batılı ülkelerin SWIFT adımına Japonya ve Güney Kore de katıldı.
Japonya Başbakanı Fumio Kişida, Tokyo yönetiminin Rusya'nın uluslararası ödemeler ağına erişimini bloke edeceğini söyledi. Japonya'nın katılımıyla G-7 ülkelerinin tamamı Rusya'ya karşı swift yasağına katılmış oldu.
Güney Kore de Moskova'ya karşı SWIFT yaptırımı uygulayacağını açıkladı.
KİEV DAHİL BİRÇOK ŞEHİRDE SİRENLER ÇALDI
09.50 : Kiev'de işgalin beşinci gününde şehrin sakinleri, hafta sonu sokağa çıkma yasağı kaldırıldığı için artık kaldıkları yeraltı sığınaklarından çıkmakta özgürler.
Metro seferleri normalden çok daha az sıklıkta yapılacak olsa da marketlerin açılmasına izin verilecek ve toplu taşıma araçları çalışmaya başlayacak.
Ukrayna'nın başkentinde hafta sonu patlamalar vardı, bunların çoğunlukla Kiev merkezinin dışındaki bölgelerde duyuldu. Rus füzelerinin şehir merkezine korkulan saldırısı gerçekleşmedi ve başkent, Ukrayna'nın elinde kaldı.
Ancak Kiev yetkilileri, şehrin hemen hemen her semtinde sokak çatışmalarının devam etmesi nedeniyle savaşın sona ermekten çok uzak olduğu konusunda uyarıda bulundu. Yetkililer Kiev sakinlerinin uyandıklarında alışık olduklarından çok farklı bir şehir manzarası göreceklerini söylüyor.
Kiev belediyesi, "Sabah 8'den sonra şehirden ayrılıyorsanız, Kiev sokaklarındaki tahkimatları, tanklara karşı yerleştirilmiş kirpileri ve diğer tahkimatları görecekseniz" dedi.
Sokağa çıkma yasağı saat 22.00'de yeniden başlayacak ve yarın sabah 7'ye kadar sürecek. Ancak Kiev sakinlerine, zorunlu olmadıkça gündüzleri evlerini ve barınaklarını terk etmemeleri tavsiye edildi.
Son bir saatte, işgalin beşinci günü başlarken, ülke genelinde birçok şehirde hava saldırısı sirenleri çaldı. BBC'nin Kiev'deki muhabiri James Waterhouse'un özeti şöyle:
Bu sabah:
- Cherkasy, Dnipro, Kharkiv ve Vinnytsya'da dört hava saldırısı uyarısı duyuldu
- Çernigiv gece boyunca ağır bir şekilde bombalandı ancak bir kişinin yaralandığı bildirildi
- Kiev'de gece boyunca sabotajcı gruplarla çatışmalar yaşandı ama mağazalar 08:00'den itibaren açılacak
- Moskova zayiatları kabul ediyor ama sayı paylaşmadı
Kiev İndependent gazetesi Luhansk bölgesi ve Zhytomyr'de de hava saldırısı sirenlerinin duyulduğunu paylaştı.
09.45 : İngiltere, Rusya'ya uygulanacak yaptırımların artırılacağını açıkladı. İngiltere hükümeti, "Ukrayna'nın Rusya tarafından işgaline karşı Rusya Merkez Bankası'nı hedefleyen daha fazla ekonomik tedbir alacağız" açıklamasını yapıp ekledi:
"Rusya Merkez Bankası'nın döviz rezervlerini ABD ve biz müttefiklerinin uyguladıkları yaptırımları baltalayacak şekilde kullanmasını engelleyeceğiz. Rus şirketlerinin İngiltere'de transfer edilebilir menkul kıymetler veya para piyasası enstrümanları ihrac etmeleri engellenecek."
RUS HACKER'LAR DEVRE DIŞI
09.35 : Facebook ve Instagram'ı bünyesinde barındıran Meta, bir hacker grubunun, Ukrayna'nın önde gelen askeri yetkilileri, politikacıları ve bir gazetecinin de aralarında olduğu bazı tanınmış kişileri hedef almak için Facebook'u kullandığını açıkladı.
Meta, son 48 saat içinde, Rusya ve Ukrayna'dan yönetilen ve Ukrayna'daki kişileri hedef alan yaklaşık 40 farklı sahte hesap, grup ve sayfayı, kuralları ihlal ettikleri gerekçesiyle ayrı ayrı Facebook ve Instagram'dan kaldırdı.
AB, PUTİN'İN DOĞAL GAZI KESMESİNDEN ENDİŞE EDİYOR
09.25 : BBC BBC Avrupa Editörü Katya Adler, tarihi yaptırımlara hedef olan Rusya'nın Avrupa'ya doğal gaz misillemesi yapabileceğini bildiriyor.
Adler'in analizi şöyle: "Avrupa Birliği enerji için büyük oranda Rusya'ya bağımlı. Moskova da bu ticaret sayesinde önemli miktarda para kazanıyor.
Bu iki gerçek de Ukrayna krizinden bağımsız düşünülemez.
Brüksel, Ukrayna'nın işgalinin ardından Kremlin'e büyük yaptırımlar uyguladı.
Fakat Almanya'nın Kuzey Akım 2 boru hattının onay sürecini dondurması haricinde Avrupa Birliği ülkeleri Rusya'dan gaz tedarikinde bir değişiklik kararı almadı.
Avrupa'da enerji fiyatları halihazırda yüksek. Arzın daha da azalması fiyatları uçurur. Bunu Vladimir Putin de biliyor.
Brüksel şimdi Rusya'nın gaz tedarikini kısarak veya durdurarak yanıt vermesinden endişe ediyor.
Rusya'ya bağımlılığı azaltıp enerji güvenliğini sağlamak Avrupa Birliği yöneticilerinin en büyük öncelikleri arasında."
Öte yandan, Avrupa Birliği ülkelerinin enerji bakanları bugün Brüksel'de olağanüstü bir toplantı düzenleyecek. Bakanlar, Rusya'nın Avrupa'ya gönderdiği gazı azaltmasından endişeleniyor.
Avrupa Birliği doğal gaz ihtiyacının yüzde 40'ını, petrol ihtiyacının ise çeyreğinden fazlasını Rusya'dan karşılıyor.
BERDYANSK RUS İŞGALCİLERİN ELİNE GEÇTİ
08.25 : Ukrayna'nın güneyinde, Azak Denizi'ne kıyısı bulunan Berdyansk kenti Rus kontrolüne geçti.
100 bin nüfuslu kentte küçük bir de donanma üssü bulunuyordu.
Gelişmeyi Facebook hesabından paylaştığı bir video ile duyuran kentin Belediye Başkanı Aleksandr Svidlo, Rus askerlerinin 15:50'de kente, 20:00'de de belediyenin idari yönetim binasına girdiklerini söyledi.
Ukraynalı yetkililer bu sitede öldürülen veya esir alınan Rus askerlerine dair fotoğrafları ve belgeleri yayınlıyordu. Ukrayna bu internet sitesini, askerlerin Rusya’daki yakınlarının bu bilgilere erişebilmesi için kurduğunu açıklamıştı.
Ukrayna Devlet Başkanlığı Danışmanı Oleksiy Aretoviç siteyi “Rus analarına bir iyi niyet göstergesi olarak” kurduklarını söylemişti.
Ukrayna ise işgalin başından bu yana 4 bin 300 Rus askerinin öldürüldüğünü söylüyor.
Bu sayılar bağımsız bir şekilde doğrulanmış değil.
07.45 : Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ülke genelinde çatışmalar sürerken önümüzdeki 24 saatin Ukrayna'nın geleceği için kritik öneme sahip olduğunu söyledi.
Johnson, İngiltere ve müttefiklerinin savunma yardımlarının Ukrayna'ya ulaşması için ellerinden geleni yapacaklarını da aktardı.
07.40 : AB'nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu'nun Başkanı Ursula von der Leyen, Ukrayna'nın AB'ye üye olmasını istediklerini söyledi.
Euronews'e konuşan von der Leyen, "Onlar bize aitler, bizden insanlar ve üye olmalarını istiyoruz" dedi.
07.35 : Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden'ın Pazartesi günü yerel saatle sabah 11.15'te müttefik ülkelerin liderleriyle Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı ve Rusya'ya uygulanan yaptırımlar hakkında telefon görüşmesi yapacağını açıkladı.
GOOGLE HARİTA UYGULAMASINDAN UKRAYNA'YI ÇIKARDI
07.30 : Google'ı çatısı altında bulunduran Alphabet şirketi, Pazar günü, trafik koşulları ve hangi yerlerin yoğun olduğu hakkında canlı bilgi sağlayan Google Harita uygulamasını Ukrayna'da geçici olarak devredışı bıraktığını doğruladı.
07.25 : Rus işgalinin beşinci gününe girilirken, Ukrayna'nın başkenti Kiev ve ikinci büyük kenti Harkiv'de Pazartesi sabahı patlamalar duyuldu.
Ukrayna ordusu ise, Türkiye'den satın aldığı silahlı insansız hava araçları Bayraktar TB2'lerle Rus işgalcileri vurduğunu bildiriyor. Bayraktar TB2 saldırılarından biri, başkent Kiev'in yaklaşık 100 kilometre kuzeybatısındaki Malyn'de gerçekleşti.
Bayraktar TB2 SİHA'dan ateşlenen füze, Rus işgalcilere ait BUK karadan havaya füze sistemini yok etti.
Ukrayna hava kuvvetleri, ikinci saldırının ise ülkenin güneyindeki Chornobaivka'da yapıldı ve Rus ordusuna ait tank konvoyu Bayraktar TB2'den fırlatılan füzelerle paramparça edildi.
Askeri analistler, Rusya'nın Suriye, Libya ve Dağlık Karabağ'da Bayraktar TB2 ile yüzleştiğini, işgal girişiminin başlamasıyla birlikte Türk SİHA'larının Ukrayna'nın elindeki en önemli kozlardan birine dönüştüğünü belirtiyor. Rusya uzmanı Rob Lee, Bayraktar TB2 için "Neler olacağını söylemek için henüz erken ama şu ana kadar ciddi bir etkileri olduğu şüphesiz bir gerçek" ifadesini kullanıyor. Rusya'da yıllardır hava savunma sistemlerinin Bayraktar TB2'leri yenebileceğine yönelik büyük bir kampanya yürütülüyordu ancak Rus ordusu daha önceki tecrübelerine rağmen Türk SİHA'ları karşısında yine hezimetle tanıştı.
Türkiye, 2019'dan bu yana Ukrayna'ya Bayraktar TB2 temin ediyor. Ukrayna ordusu, Bayraktar TB2'leri ilk kez Ekim 2021'de Donbas'taki Rus yanlısı ayrılıkçılara karşı kullanmıştı.
07.20 : BBC News Avrupa Editörü Katya Adler'in analizi, "Ukrayna'da yaşanan şiddetin boyutu ve Avrupa Birliği'nin Vladimir Putin tarafından atılan adımları Avrupa'nın istikrarına ve güvenliğine tehdit olarak görmesi, AB'nin daha odaklanmış bir şekilde hareket etmesine yol açtı" cümlesiyle başlıyor:
"AB normalde gördüğümüzden çok daha hızlı ve birlik içinde hareket ediyor.
AB bugün tarihinde ilk defa silah satın alıp bunları çatışma içindeki üçüncü bir ülkeye, Ukrayna'ya gönderme kararı aldı.
Almanya savunma politikasını tamamen değiştirerek Avrupa basının manşetlerine çıktı.
Berlin, İkinci Dünya Savaşı'ndaki rolü nedeniyle askeri çatışmalara girme konusunda son derece isteksizdi.
Fakat şimdi doğrudan Ukrayna'ya silah gönderecek ve NATO müttefiklerini sevindirecek bir şekilde ordusuna büyük bir yatırım yapacak.
Öte yandan bütün bunlar Brüksel'de bir endişeye de yol açıyor: Batı'nın bu boyuttaki koordinasyonu ve yaptırımların seviyesi Vladimir Putin'i köşeye sıkıştırırsa, bir sonraki hamlesi ne olabilir?"
07.15 : Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Rusya'nın nükleer gücünü yüksek alarma geçirdiğini açıklaması ABD tarafından sert şekilde kınandı.
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) yetkilileri, bunun gereksiz bir adım ve yanlış hesap riskini artıran tehlikeli bir tırmandırma eylemi olduğunu söyledi.
Pentagon hala Putin'in emrinin nasıl uygulanacağını değerlendiriyor ve yanıt olarak Amerika'nın kendi nükleer cephaneliğine ilişkin pozisyonunun değişip değişmediğini söylemeyi reddetti.
Beyaz Saray sözcüsü Jen Psaki, Putin'in 'daha fazla saldırganlığı haklı çıkarmak için var olmayan tehditler üretme' modelini takip ettiğini söyledi.
ABD'nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Linda Thomas Greenfield, BM'deki çabaların, Putin'i savaşı tamamen kabul edilemez bir şekilde tırmandırmaya devam etmekten sorumlu tutmak için hızlandırılacağını söyledi.
BM Güvenlik Konseyi'nin acil toplantısında konuşan Greenfield, Rusya'yı 'nükleer silahlarla ilgili tehlikeli söylemini' yumuşatmaya çağırdı.
07.10 : ABD Dışişleri Bakanlığı, Amerikan vatandaşlarına Rusya'dan derhal ayrılma planları yapmalarını tavsiye etti.
Bakanlık açıklamasında, "Artan sayıda havayolu Rusya'ya giriş ve çıkış uçuşlarını iptal ediyor ve çok sayıda ülke hava sahalarını Rus havayollarına kapatıyor. ABD vatandaşları, halen mevcut olan ticari seçeneklerle Rusya'dan derhal ayrılmayı düşünmelidir" denildi.
Geçen ay ABD, Amerikalıları Rusya'ya seyahat etmemeleri konusunda uyarmıştı.
Fransa da şu anda Rusya'da bulunan vatandaşlarına 'gecikmeden' ayrılmalarını 'şiddetle tavsiye etti.'
Bu tavsiye, AB'nin tüm hava sahasını Rus uçaklarına kapattığını açıklamasının ardından geldi.
Fransa ayrıca vatandaşlarına Rusya'ya yapılacak herhangi bir seyahati ertelemeleri tavsiyesinde bulundu.
07.00 : Rusya'nın Ukrayna işgali beşinci gününde, tüm gelişmeleri dakika dakika canlı blogla aktarıyoruz.
Benzer Haberler
Dünyaca ünlü futbolcuyu tanımayıp fotoğraf çektirdiler
Türkan Şoray, 52 sene sonra Meryem Ana Kilisesi'ni ziyaret etti
Borsa İstanbul operasyonu: 15 kişi hakkında gözaltı kararı
Altın için çöküş senaryosu konuşulmaya başlandı
Maliye düğmeye bastı! Hem kiracı hem de ev sahiplerine milyonluk
Trump: Ödeme yapmayan NATO ülkelerini savunmayacağım
Türkiye Suriye'de askeri üs kuruyor
İran'ın Trump'a mesajı çok net: ABD'nin yapacağı en büyük hata olur