Telefon
WhatsApp
Türk-Libya mutabakatı Atina'da büyük panik yarattı!
Hax

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın, temaslarda bulunmak üzere dün Libya'daydı. Libya Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Necla Manguş ve diğer yetkililer tarafından karşılanan Türk heyet, Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ile görüştü.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Trablus'ta Libya Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Necla Manguş ile ortak basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, Türkiye ile Libya arasındaki iki anlaşmaya dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:

"AKDENİZ'İ BARIŞ DENİZİ'NE DÖNÜŞTÜRECEĞİZ"

Hidrokarbonlar alanlarında mutabakat muhtıralarını imzaladık. Arkadaşlarımız üzerinde müzakere etmeye devam ediyorlar. Bugün inşallah gaz alanında da bir mutabakat muhtırasını imzalayarak dönmüş olacağız ama çok sayıda taslak belgeler var. Bu belgeler üzerinde müzakerelerimizi yapıcı bir şekilde sürdürüyoruz. İlişkilerimizin hukuki zeminini güçlendirecek ve iki ülke arasındaki bağları güçlendirecek bu anlaşmaları da bir sonraki Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısında imzalamayı düşünüyoruz.

Üzerinde çalışılan anlaşmalar konusunda detaylı bilgi veren Bakan Çavuşoğlu, “Akdeniz’i biz kıyıdaş ülkelerin halkça yararlandığı ‘Barış Denizi’ne dönüştürme hususunda kararlılığımız tamdır. O nedenle Sayın Cumhurbaşkanımız, Avrupa Birliği’ne Doğu Akdeniz ortak konferansı teklifinde bulunmuştur, şimdi AB’den bu konuda olumlu cevap bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

YUNANİSTAN'IN KABUSU GERÇEK OLDU

Türk-Libya mutabakatı sonrası Atinada panik: Diplomatik ateş
Türkiye'nin kritik enerji hamlesi, Yunan medyasında geniş yer buldu. Yunan haber sitesi in.gr, provokasyon kokan bir başlıkla gelişmeyi manşetten duyurdu. Çok okunan haber portalı, anlaşmayla ilgili "Türkiye gerilimi tırmandırıyor: "Erdoğan'ın yeni yasadışı Türk-Libya 'muhtırası' ile tehlikeli 'oyunları'" başlığını attığı haberde, "Recep Tayyip Erdoğan'ın katılması beklenen Prag Zirvesi'ne iki gün kala Türkiye, hidrokarbonlar konusunda yeni bir Türk-Libya 'işbirliği mutabakatı' imzalayarak gerilimi tırmandırmaya devam ediyor" ifadeleri kullanıldı.
Türk-Libya mutabakatı sonrası Atinada panik: Diplomatik ateş
Haberde, Ankara'nın bu yeni hamlesinin, Atina'dan sert bir tepkiyle karşılandığı ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias'ın Mısırlı mevkidaşı Soukry ile telefon görüşmesi yaparak Libya'daki gelişmeleri görüştüğü ileri sürüldü. Ayrıca Nikos Dendias, Pazar günü Mısır hükümetiyle istişarelerde bulunmak üzere Kahire'ye gidecek.

"ATİNA'DA DİPLOMATİK ATEŞ"

Kışkırtıcı manşetleriyle öne çıkan To Vima gazetesi ise, "Yeni Türk-Libya mutabakatı için Atina'da diplomatik 'ateş'" başlığını attı. To Vima'nın manşetten verdiği haberde, Türk ve Libya şirketleri arasında denizde ve karada arama ve sondaj için imzalanan anlaşmanın "yasadışı" olduğu ileri sürüldü.

Türk-Libya mutabakatı sonrası Atinada panik: Diplomatik ateş
Haberde ayrıca 6 ve 7 Ekim'de 44 ülkenin katılımıyla Prag'da yapılacak Zirve hatırlatıldı ancak "Miçotakis ve Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında bir görüşme yapılacağına dair bir iz yok" ifadelerine yer verildi. Ancak Yunan hükümet temsilcisinin Erdoğan'ın görüşmek istemesi halinde, Yunan tarafının olumlu yanıt vereceğine dair sözleri yer aldı.
"MİÇOTAKİS YAPILABİLECEK TÜM HATALARI YAPTI"
Türk-Libya mutabakatı sonrası Atinada panik: Diplomatik ateş
I Avgi gazetesi ise, "Libya üzerinden yeni gerilim" başlığını attığı haberinde, Yunan Başbakan Miçotakis'i eleştirdi. Kaki Ball imzalı haberde, "Miçotakis hükümeti Türk-Libya anlaşması konusunda yapılabilecek tüm hataları yaptı. BM'de masaya yatırıldığında uyuyakaldı, anlaşmanın önemini küçümsedi. Sonra Türkiye'ye karşı görünen her Libyalı savaş ağasıyla ittifak kurdu ve ortada bırakıldı."

Anlaşma ile ilgili "Akdeniz'de bir başka gerilim kaynağı" ifadelerinin kullanıldığı haberde, muhalefetin Türkiye ile Libya arasında imzalanan anlaşmadan rahatsızlık duyduğu ve "Bu hareket, Yunanistan'ın çıkarları için son derece olumsuz ve tehlikeli bir başka gelişmedir" açıklamasının yapıldığı belirtildi. Kaki Ball'un analizinde, hükümete "bir diyalog stratejisi olmadığı" için eleştiri yöneltildi.

Kathimerini gazetesi ise, "Türkiye - Libya: Anlaşmazlıklara rağmen mutabakatlar imzalandı" başlığını attı. "Ankara ve Trablus, hidrokarbonlar ve protokoller üzerine iki işbirliği muhtırasını imzaladılar, ancak bu yeni "hidrokarbonlar muhtırası"nın tam olarak ne içerdiği henüz netlik kazanmadı" denilen haberde şu ifadelere yer verildi:
Türk-Libya mutabakatı sonrası Atinada panik: Diplomatik ateş
Erdoğan'ın talimatıyla Mevlüt Çavuşoğlu, Hulusi Akar, Fatih Dönmez, Mehmet Muş, İbrahim Kalın, Fahrettin Altun Libya'ya gitti. Türk yetkililer, geçici Başbakan Abdülhamid Dbeiba, Dışişleri Bakanı Nejla Al Mangous, Libya Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Mohamed al Menfi, Khalid Al Misri ve heyetin geri kalanı ile görüştü. Çavuşoğlu, 'Az önce imzaladığımız hidrokarbon anlaşması, arama ve sondaj gibi Türk ve Libyalı şirketlerle hem karada hem de denizde karşılıklı anlayışla ve deniz yetki alanlarımızda kazan kazan anlayışıyla işbirliği yapmayı amaçlıyor' dedi. Türkiye Dışişleri Bakanı'na Yunanistan'ın anlaşmalara olası tepkileri soruldu ve Çavuşoğlu, 'Üçüncü ülkelerin iki egemen ülke tarafından imzalanan anlaşmaya müdahale etme hakları yok. Ne düşündükleri önemli değil.'

Ethos gazetesi muhabiri Maria Zacharaki ise, Türkiye'de yayınlanan gazetelerin imzalanan 'Hidrokarbonlar' ve 'Protokol' alanlarında Mutabakat Muhtıraları ile ilgili başlıklarını derledi ve Yunanistan ile ilgili "acı yorumlar" olduğunu ileri sürdü.

"BUNU BİLİYORDUK"

Türk-Libya mutabakatı sonrası Atinada panik: Diplomatik ateş
Eleftherostypos gazetesi ise, Türk-Libya muhtırasının içeriğine değinen ve uzman görüşlerine yer veren bir haber yayınladı. Haberde, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın NATO içinde stratejik olarak bağımsız ancak ABD ve İngiltere gibi büyük ülkelerle aynı serbestliğe sahip bir Türkiye" istediği yazıldı. Haberde Yunan bir uzmanın "Temel senaryolardan biriydi. Bunu biliyorduk. Şu an kimsenin şaşırdığını düşünmüyorum" ifadelerine yer verildi.
 
 
 

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Anket

ALTINBAŞ Kuyum
OPET

E-Bülten Aboneliği