Tarih, 12 Mart 2021. Doğu Akdeniz'i kontrolü altında tutmak isteyen İsrail, Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Fransa ile birlikte sahneye çıktı. Denizaltılar ve savaş gemilerinin de yer aldığı 'savaş oyunu'nda helikopterler havalandı, Noble Dina adlı tatbikat Kıbrıs adasından Girit'in doğusuna kadar uzanıyordu.
Mart ayının sonuna gelindiğinde ise, İsrail medyası bu kez ordu birliklerinin Güney Kıbrıs'a büyük bir çıkarma yapacağını duyurdu. Yerel medya, İsrail ordusunun savaş uçakları, donanma ve özel kuvvetler askerleriyle sınırları dışında en uzun süre kalacağı tatbikatta F-35 jetlerinin de havalanacağını yazdı.
Kıbrıs'ta bunlar yaşanırken, Atina ve Tel Aviv yönetimleri arasında tarihin en büyük askeri işbirliği anlaşması imzalandı. Kalamata'da Yunan pilotları eğitmeye başlayan İsrail ordusu, 22 yıl boyunca tüm Yunan Hava Kuvvetleri'ni eğitimden geçirecekti.
32 kilometre menzilli ve hedefle görsel temas kurmadan ateş etme yeteneğine sahip Spike NLOS'ların yanı sıra İsrail'den kiralanacak insansız hava araçlarının Ege Denizi'nin ortasındaki İskiri Adası'na konuşlandırılacağı yine Yunan medyasındaki haberlere yansıdı.
2021'in sonbaharında Yunanistan, İsrail ve Güney Kıbrıs'ın birlikte kiraladıkları araştırma gemisi Nautical Geo Türk kara sularına girince savaş gemileri harekete geçti. Nautical Geo, Türk savaş gemileri tarafından iki kez bölgeden kovuldu.
Yıl sonuna doğru Yunan medyası bu kez Atina yönetiminin İsrail'den Demir Kubbe hava savunma sistemini satın alacağını yazdı.
2022'ye girildiğinde ise, Yunanistan Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros'un İsrail ziyaretinde gezdiği askeri üs fazlasıyla dikkat çekiciydi. Türkiye'nin dünya çapında ses getiren silahlı insansız hava aracı (SİHA) sistemleri karşısında çaresiz kalan Atina, İsrail'den drone'ların önünü kesmek için bir sistem tedarik etmeye çalıştı. Kathimerini gazetesindeki haberde "İster ünlü Bayraktar TB2 olsun ister daha gelişmiş drone ANKA-S olsun gökyüzünde yönünü kaybedecek" gibi iddialı bir cümle yer aldı, Yunan medyasında 'Ege Denizi'ne İsrail şemsiyesi' başlıkları atıldı.
Doğu Akdeniz'de Türkiye karşıtı Yunanistan ve Güney Kıbrıs'la işbirliğini giderek artıran İsrail ordusu, 2022 yazında da yine Kıbrıs adasındaydı. Hizbullah'la Lübnan'da yaşanacak muhtemel bir savaşı Güney Kıbrıs'ta senaryoya dönüştüren İsrail birliklerini, Savunma Bakanı Benny Gantz ve Genelkurmay Başkanı Aviv Kohavi cephede ziyaret etti.
Jerusalem Post gazetesi İsrail'in en elit birliklerinin Haziran ayında Güney Kıbrıs'a indiğini yazdı, tatbikatın en geniş alana yayılan gövde gösterisi olduğunu haberleştirdi.
Yine Haziran ayında Rum yönetimi ve Tel Aviv hükümeti askeri teçhizat alımı için bir anlaşmaya imza attı.
KATHIMERINI: İSRAİL ANLAŞMAYI REDDETMİYOR
Kathimerini gazetesinin Güney Kıbrıs edisyonu tarafından geçen hafta yayımlanan bir haber ise, Türkiye'yi doğrudan tehdit eden bir gelişmeyi aktarıyor. Habere göre, Güney Kıbrıs İsrail'den Demir Kubbe hava savunma sistemi satın almak için bir anlaşma imzaladı.
Güney Kıbrıs Savunma Bakanı Charalambos Petrides, İsrail'le ilişkileri 'mükemmel' kelimesiyle tanımladı, askeri işbirliğini daha da genişleteceklerini belirtip adını anmadan Türkiye'ye mesaj gönderdi.
Kathimerini'nin haberi İsrail medyası tarafından kaynak gösterilerek sayfalara taşınırken, İsrail Savunma Bakanlığı herhangi bir yorum yapmayı kabul etmedi. The Times of İsrael yayın organı, Rum tarafının milli muhafız ordusu komutanı Korgeneral Demokritos Zerkavis'in Mart ayında İsrail'e yaptığı ziyareti hatırlattı.
Arka arkaya 20 füze fırlatabilen Demir Kubbe'nin menzili ise 150 kilometrekareyi buluyor. Singapur'un da halihazırda kullandığı hava savunma sistemini isteyen ülkeler arasında ABD'de de var.
Benzer Haberler
Sumud Filosu'na İsrail müdahalesi! Gözaltına alındılar
Özgür Özel'den KAAN'a Destek
Galatasaray taraftarı yıldız futbolcu için binlerce tweet attı: Onun sayesinde kazandık
Trump'ın açıkladığı planda dikkat çeken isim! Gazze'yi
Türkiye'nin GÖKÇERİ balonu İsrail'i panikletti
Çin, İsrail'e karşı harekete geçti
Netanyahu'dan Filistin'i devlet olarak tanıyan ülkelere rest
Tarihi oturumda BM Genel Sekreteri Guterres'ın sözleriyle salon buz kesti