Telefon
WhatsApp
Türkiye'de bir ilk: Mağazaya gir, al ve çık!
Hax

İstanbul’da Trump AVM’de, Hepsiburada by MIMEX mağazasındayım. Türkiye’deki ilk akıllı ve kasasız mağazadan alışveriş yapmak için hazırım. Mağazanın girişinde yer alan kiosktaki karekodu cep telefonumdaki uygulamaya okutup başlıyorum.

Uygulama yüklü cep telefonumla mağazaya giriyorum. Girişte aldığım alışveriş poşetine ürünleri attığım anda fiyatı cepten alışveriş listeme düşüyor. İstemediğimi rafa geri koyduğumda listemden çıkıyor. Küçük mağazada hızlı tüketim ihtiyaçlarının pek çoğu bulunuyor. Çikolata, çay, şeker, kişisel bakım ürünleri… Küçük bir sepet yapıyorum ve çıkışa yöneliyorum. Bir ödeme yapmam gerekmiyor çünkü mobil uygulama hesabından ödemem çekiliyor. Hiç insana temas etmeden, kasaya gitmeden alışverişimi tamamlayıp çıkıyorum…

Görüntüyü işliyor

Evet, bilimkurgu filmlerindeki tarzda güzel bir alışveriş deneyimi yaşıyorum. Hepsiburada by MIMEX, Türkiye’de akıllı alışveriş dönemini başlatıyor. İlk deneyenlerden biri oluyorum. Şu anda pilot aşamasında. Yıl sonunda halka açılması planlanıyor. Daha sonra diğer bölgelere de yayılma hedefi var.

Dünyada bu tarz akıllı, insansız mağaza modelleri çoğalıyor. Amazon Go en çok bilineni. Ama MIMEX’in burada farkı görüntü işleme teknolojisine imza atması. Zaten alışveriş sırasında rafların içine yerleştirilmiş kameraları görüyorum. Amazon RFID teknolojisi kullanıyor.

MIMEX’te dijital sensörler, ödeme noktası olmayan akıllı market konseptiyle birleşiyor. Müşteriler kasa sırası beklemeden, ürünlerini kolayca alıp mağazadan çıkarak birkaç dakikada alışverişlerini tamamlıyor. Smart by MIMEX, 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren hızlı tüketim ürünleriyle İstanbul Mecidiyeköy Trump AVM içerisinde müşterilerin kullanımına açılacak.

Akıllı alışveriş

Hepsiburada CEO’su Murat Emirdağ, Smart by MIMEX’in Türkiye’de akıllı alışverişin ilk örneği olduğunu belirterek, “Yapay zekâyla alışveriş deneyimini iyileştiren, alışverişin geleceğini bugüne taşıyan ve dünyada az örneği bulunan bu konsepti Türkiye’de hayata geçiren ilk şirket olduğumuz ve Türkiye’de ticaretin dijital dönüşümüne öncülük eden bir yeniliğe daha imza attığımız için mutluluk duyuyoruz” şeklinde konuştu.

2.2 milyon euro’luk fon

Hepsiburada Smart by MIMEX akıllı mağaza konsepti, dünyanın en büyük bütçeli Ar-Ge ve inovasyon programlarından Ufuk 2020 kapsamında Avrupa Birliği Komisyonu’nun yaklaşık 2.2 milyon euro tutarındaki teşvikiyle hayata geçirildi. İngilizce açılımı ‘Micro Market Experience (Mikro Market Deneyimi)’ olan proje, Hepsiburada’nın yanı sıra donanım, sensör, kamera sistemleri ve akıllı raf alanlarında faaliyet gösteren dört uluslararası şirketin ortaklığı ile geliştirildi. Hiçbir fiziksel ödeme noktası bulunmuyor.

 
 
 

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Anket

ALTINBAŞ Kuyum
OPET

E-Bülten Aboneliği