Türkiye Modeli diğer ülkelere örnek olacak
Terör örgütünün Türkiye'deki silah bırakma süreci diğer ülkelere de örnek olacak nitelikte. Ara bulucuların görevlendirilmemesi, üçüncü ülkelerin devreye girmemesi ve silahların sürecin en başında bırakılması Türkiye'deki modelin benzeri olaylarda diğer ülkelerle farkını ortaya koydu.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin çağrısıyla başlayan Terörsüz Türkiye sürecinde ilk PKK'lı grubun silahlarını yakmasıyla kritik eşik geçildi. Terör örgütü PKK'nın silah bırakma sürecinde pazarlık yapılmaması, ara bulucu olmaması ve yıllar değil aylar içinde tamamlanması kararlığı, Türkiye'deki süreci dünya örneklerinden ayıran önemli unsurlar olarak görülüyor.
DÜNYA ÖRNEKLERİNDE SİLAH BIRAKMA SÜRECİ YILLAR ALDI
Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre dünya örneklerinin neredeyse tamamına yakınında terör örgütlerinin silah bırakma süreci yıllar aldı. Bu örneklerin birçoğunda silah bırakma en son aşama olarak planlandığı için, müzakereler yıllara yayıldı. Özellikle, IRA, ETA ve FARC gibi örgütlerin sonlandırılması ve silah bırakma dönemleri zorlu geçmiş, örgütlerin talepleri kamuoyunun tepkisini çektiği için, süreçlerin tamamlanması seneleri bulmuştu.
Birçok örnekte ayrıca ara bulucular görevlendirildi, üçüncü ülkeler devreye girdi, hatta rahiplerin bile ara bulucu olduğu süreçler yaşandı. Önce pazarlıklar yapıldı, adeta bir al-ver süreci işledi, silah bırakma barış süreçlerinin son aşaması olarak gerçekleşti.
TÜRKİYE MODELİ'NDE PAZARLIĞA YER YOK
Türkiye'deki süreç ise dünya örneklerinden ayrışan önemli aşamalardan geçti. Güvenlik kaynaklarının analizlerine göre, 'Türkiye Modeli' olarak adlandırılan bu süreçte kesinlikle bir pazarlık olmadı, üçüncü göz, gözlemciler veya ara buluculara yer verilmedi ve silahlar bırakılmadan hiçbir şekilde siyasi ve hukuki başlıklar tartışmaya açılmadı, bu unsurlar diğer dünya örneklerinden ayrışan en önemli başlıklar oldu. Ayrıca, herhangi bir provokasyon yaşanmaması ve sürecin enfekte edilmesi ihtimaline karşı da yıllar değil, aylar içinde sonuca ulaşması kararlılığı gösterildi.




Benzer Haberler
Bakan Şimşek: Son 2,5 yılın en düşük aylık enflasyonu gerçekleşti
NASA'dan Jeomanyetik Fırtına Uyarısı
Yeni salgın geliyor! 7 kez mutasyona uğradı, hızla bulaşıyor
Trump'tan Honduras Seçimlerine Tepki
77 yıllık mobilya devi iflas etti! Mağazalar tek tek kapanıyor
Bahçeli'yi kızdıran darbe iddiası: Fasa fiso, hiçbir şey bizi yolumuzdan döndüremez
İki hoca da tüm kozlarını oynadı! Fenerbahçe-Galatasaray derbisinde ilk 11'ler belli oldu
Barzani'nin uzun namlulu peşmergelerine Cumhurbaşkanı başdanışmanlarından peş peşe tepki