Telefon
WhatsApp
Uyku bozukluğu hastalıkları, nedenleri ve yapılması gerekenler
Hax

Uyku Bozukluğu Nedir? Nedenleri Nelerdir? 

Kaliteli bir uyku sağlıklı bir hayat sürdürmek için temel ihtiyaçlardan bir tanesidir. Uyku gün boyunca yaşadığımız yorgunluğu üzerimizden atmamızı sağlayan en önemli etkenler arasında yer almaktadır. Sinir sistemini onaran ve bedeni dinlendiren uyku sayesinde enerjinizi depolamaktayız. Kalitesiz ve sürekli bölünen uyku yorgun olmamızı sağladığı gibi aynı zamanda beraberinde bazı sağlık problemlerine de yol açmaktadır.  Peki, uyku bozuklukları nelerdir? Hemen sizlere listeleyelim:

*Uyku Apnesi 

*Narkolepsi 

*Huzursuz Bacak Sendromu 

*İnsomnia 

*Uyku Fazı Kayması 

*Periyodik Uzuv Hareket Bozukluğu 

Uyku Bozukluğu Hastalıkları 

Uyku Apnesi: Uyku apnesi, horlama, baş ağrısı ve yorgunluk belirtileriyle kendisini gösterir. Kilo almanın asıl nedenlerden bir tanesidir. Tedavi edilmemesi durumunda ameliyat gerçekleştirilir. Uyku apnesinin giderilmesi kaliteli bir uyku uyuyabilmeniz ve zinde kalmanız açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. 

Narkolepsi: Gündüzleri aşırı uyuma isteği bu hastalığın ana nedenidir. Parça parça uyuma nedeniyle rüya ve halüsinasyonlar sıklıkla görülmektedir. Narkolepsi son dönemlerde oldukça sık görülmeye başlanılan ve kişileri olumsuz yönde etkileyen bir uyku bozukluğudur. 

Huzursuz Bacak Sendromu: Huzursuz bacak sendromu, uyku sırasında bacakları hareket ettirme isteğidir. Bu durum uyumaya engeldir. Egzersizler sayesinde kısmen düzeltilebilmektedir. Bu durumun kalitesi bir uykuya neden olduğu ve insanları psikolojik anlamda rahatsız ettiği bilinmektedir. 

İnsomnia: İnsomnia, uykuya dalmada sorun yaşamanıza neden olur. Psikolojik etkenler, yaş ve depresyon gibi etkenler uyku sorunlarına yol açar. Genellikle psikolojik rahatsızlık sonucunda tetiklenen İnsomnia uykuya dalmayı zorlaştırarak insanların zihinsel ve bedensel yorgunluğuna neden olmaktadır. 

Uyku Fazı Kayması: Uykunun zamanlamasıyla ilgili sorunlardan bir tanesidir. İnsanlar uyumaları gereken saatlerde uyanık olurlar. Bu sorun kalıtsal olabilmektedir. Vardiya usulü çalışanlarda sıklıkla görülmektedir. Kaliteli bir şekilde uyku uyuyabilmek için belirli uyku saatlerinin aşılması gerekmektedir. 

Periyodik Uzuv Hareket Bozukluğu: Yatış saatlerinde özellikle bacaklarda rahatsızlık, huzursuzluk ve kasılma sorunlarının ortaya çıkmasıdır. Gece boyunca bu sorun görülmektedir. Bu durumda kişilerin uyumasını zorlaştırarak çeşitli sağlık problemleri ile karşı karşıya kalmasına neden olmaktadır. Ayrıca bunun önüne geçilmesi daha kaliteli bir uyku edinmenizi sağlayarak sizlerin zinde kalmasını kolaylaştıracaktır. 

Uyku Bozukluğu İçin Hangi Önlemler Alınabilir? 

Uyku bozukluğunun önüne geçilebilmesi adına belirli etkenlerin yerine getirilmesi gerekmektedir. Bunu sağlamanız daha iyi bir uyku çekerek daha zinde olmanızı sağlamaktadır. Uzman bir kişiden yardım almanız daima avantaj sağlayacaktır. Bunun yanı sıra uyku bozukluğu için deneyebileceğiniz öneriler şu şekildedir;

*Gün içerisinde uyumamaya özen gösterin. 

*Aynı saatte özen gösterin. 

*Televizyon izleme süresini kısaltın. 

*Egzersiz yapın. 

*Sıcak duş almaya özen gösterin. 

 
 

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Anket

ALTINBAŞ Kuyum
OPET

E-Bülten Aboneliği