Türkiye'de bu yılın mart ayı, 1987'den sonra yaşanan en soğuk mart ayı oldu. Türkiye'de uzun yıllar mart ayı ortalama sıcaklığı 7,8 derece olarak kaydedilirken, bu sene 4,1 derece oldu. Martta en düşük sıcaklık -21,5 derece ile Ağrı'da, en yüksek sıcaklık ise 27,6 derece ile Ceylanpınar'da ölçüldü.
Pazar gününden itibaren Balkanlar üzerinden gelen yeni soğuk hava dalgasıyla birlikte kuvvetli yağışlar görülecek.
BALKANLAR ÜZERİNDEN SOĞUK HAVA DALGASI
Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi ve İklim Bilimci Dr. Okan Bozyurt önümüzdeki günlerin hava tahminlerini paylaştı.
Nisan ortasından itibaren soğuk ve yağışlı havanın tahmin edildiğini söyleyen Bozyurt, "10 Nisan'dan itibaren Balkanlar üzerinden soğuk ve yağışlı hava kütlesi ülkemize doğru yaklaşıyor. 11 Nisan Pazartesi gecesinden itibaren yurdumuzun kuzey ve batı bölgelerinden soğuk hava kütlesinin giriş yapması bekleniyor" dedi.
Hava sıcaklıkların hissedilir derecede düşeceğini söyleyen Bozyurt, "Kuzey ve iç kesimlerde sıcaklıkların 10-12 derece birden azalması tahmin ediliyor. Şu andan itibaren zaten kademeli olarak azalmaya başladı." açıklamasını yaptı.
YÜKSEKLERDE KAR YAĞIŞI GÖRÜLEBİLİR
Yağışların Türkiye genelinde sağanak şeklinde olması bekleniyor. Bazı yüksek bölgelerde ise karla karışık yağmur ve kar yağışının da etkili olabileceğini söyleyen Bozyurt sözlerine şöyle devam etti:
"İç kesimlerde ve yükseklerde kar yağışı görebiliriz. Karadeniz'in iç çekimlerinde, Bolu ve Kastamonu gibi illerde kar yağışı görebiliriz. İç Ege, göller bölgesi ve İç Anadolu'nun kuzey batısının yükseklerinde de yağışların karla karışık yağmur ve kar şeklinde olabileceğini söyleyebiliriz"
ZİRAİ DON TEHLİKESİ
Gece sıcaklıklarının yer yer sıfırın altına düşmesinin de muhtemel olduğunu ifade eden Okan Bozyurt, "Bahar geldiği için çiçekler açtı. Zirai don tehlikesi de olduğundan vatandaşlardan tedbirli olmalarını öneriyoruz" dedi.
'NİSAN AYI SOĞUK GEÇEBİLİR' UYARISI
Hafta başı etkili olması beklenen soğuk hava dalgasının 2-3 sürebileceğini tahmin eden Bozyurt, nisan ayı bitmeden bir kez daha yurdun yeni bir soğuk hava dalgası altına girebileceğini de sözlerine ekledi. "20-25 Nisan arasında da böyle bir soğuk ve yağışlı hava dalgasıyla karşı karşıya kalabiliriz." dedi.
İstanbul'da yağışlar sağanak şeklinde olacak. Ancak Bolu'nun iç kesimleri ve Kastamonu'nun yüksek bölümlerinde zaman zaman kar yağışının görülebileceğini vurgulayan Bozyurt, "Ankara-İstanbul yolunda da sürücülerin hava şartlarına bağlı olarak dikkatli olmalarını öneriyoruz" sözleriyle trafiğe çıkacakları da uyardı.




Benzer Haberler
ABD’den İran’a iki şart! Tahran'da iç çekişme iddiası
NATO Zirvesi’nde liderlere içki ikram edildi mi? Merak edilen soruya yanıt geldi
NATO Zirvesi varken tatile giden başkan döner dönmez gözaltına alınacak
Araç sahipleri sakın bu hatayı yapmayın! Kaş yapayım derken göz çıkardı
Almanlar artık İsrail'in soykırımını protesto edemeyecek! İsrail'in var olma hakkını inkar edenlere 5 yıl hapis geliyor
AK Parti Sözcüsü Çelik: Avrupa Parlamentosu'nda kabul edilen sözde karar, kahraman Türk Silahlı Kuvvetleri'ne yönelik alçakça bir iftiradır
Pentagon'un 3 katı büyüklüğünde! Ay Yıldız Karargahı'ndan ilk görüntüler
NATO Zirvesi'nde kararlar alındı, imzalar atıldı! Türkiye için yeni dönem başlıyor