Telefon
WhatsApp
ÜLKELERİ YARATTIKLARI MARKALAR ŞAHLANDIRIR!
Hax

ÜLKELERİ YARATTIKLARI MARKALAR ŞAHLANDIRIR!

Abuzer Doker    6.Haziran.2021

Dünyanın önde gelen küresel  markalarına, önce markayı yaratan toplumlar sahip çıkar, yüceltir. Bu sebeple Türk Teşvik Derneği Başkanı Harun Altunbaş Bey'in şu görüşüne katılmamak mümkün değil: “Markalarımız toplumun desteğini almak için yurt dışı çalışmalarını ülke toplumuyla daha çok ve doğru paylaşmalı”

 ÖNCE TÜRKÇEMİZ MARKALAŞMALI! 

Türk insanının marka yaratmaktaki en büyük engeli bizler oluyoruz. Milliyetçi olamıyoruz. Fransa'ya gidenler bilir. Fransa’da İngilizce konuşsanız, sizi anlasalar bile İngilizce cevap vermezler. Çünkü dilleri bile bir marka, bir ürün ve milli bir üründür. Milli ürünlerini de her platformda savunur ve pazarlarlar.

Ya biz?

 Prof. Oktay Sinanoğlu, 

"Adriyatik'ten Çin Seddine kadar sadece Türkçe bilerek gidebilirsiniz. Böyle bir gücünüzü, İngilizce hayranlığına feda etmeyin" diye yıllar öncesinden bizi uyarmış. Biz anadilimizi Türkçe'yi ivedilikle marka bir dil yapma uğraşısına  neden girmeyiz?

Son yıllarda sevinerek, gurur duyarak izliyorum. Onlarca yöresel lezzetimizi, mutfağımızı tescillendirerek  Gastronomi Turizmi'ne katkı sağlıyoruz. Coğrafik İşaretlerde tescillenen damak zevkimiz dünyada markalaşmaya gidiyor. 

Gıdacılar bilirler, gıdada en çok hilenin İtalya’da olduğu söylenir, ancak bu ülkeler yine de gıda markalarına sahip çıkarlar ve dünyada liderdirler. Bizde köftenin en kalitelisi ve çeşit çeşit olanı var, ancak biraz milli baksak olaya hamburgeri anında devirebiliriz. Kitaplarımızda bahsetsek, filmlerimizde belirtsek, uluslararası konsept geliştirsek ve ilk önce kendi ülkemizin milli markalarını öncelesek, dünyanın en önemli köfte markasını çok rahat yaratabiliriz. Bu da kendi değerlerimize sahip çıkmakla, milliyetçilikle olur...

Türkçemizin markalaşması için önceliğimiz ülkemizin beyin göçünü engellemesi ve bilime öncelik vermesi lazım. 

Keşke, pandemi döneminde Uğur Şahin ve eşi Özlem Türeci Biontech'i Almanya'da değil Türkiye'de bulsalardı aşıya da Türkçe bir isim verilseydi. dilimizin markalaşması bir katkı olurdu diye düşünüyorum.

Bu sabah değerli meslektaşım duayen gazetecilerimizden Musa Alioğlu'nun bir yazısını okudum gururlandım... Kendisini telefonla arayıp tebriklerimi ilettim.. 

"GÖKYÜZÜNDE   AY YILDIZLI İKİ MARKA DAHA"

Başlıklı yazısını değerli okurlara buluşturmak istedim. İnanıyorum ki milletler yarattıkları markalarla şahlanırlar...

İşte Musa Alioğlu beyin yazısı:

 "Türkiye’yi dünyada en geniş ve en iyi şekilde tanıtan ve bir dünya markası olan (Turkish Airlines) Türk Hava Yolları 1 milyar 380 milyon TL sermayeli bir anonim ortaklıktır...

...

THY’nin Low Cost Carrier’i (Düşük ücretli taşıyıcısı) gibi algılanan, Anadolu kentlerinin havayolu ulaşım faaliyet ihtiyacını ekonomik bir şekilde karşılamak için 2008 yılında THY Bölgesel Uçuşlar Başkanlığı’na bağlı olarak kurulan Anadolu Jet, 5 olan uçak sayısını daha sonra 36 uçağa (Hepsi Boeing 737-800) çıkararak 43 havalimanında faaliyete başladı.

FİLOSU 57 UÇAĞA ÇIKACAK

Yıllar içinde başarılı operasyonlara imza atan Anadolu Jet, daha da büyüyerek kendi kanatlarıyla uçmak için, yurt içi uçuşların yanı sıra 2020 yaz tarifesiyle uluslararası uçuşlara da başladı 

Türk sivil havacılık şirketlerinin sayısının artmasından gurur duyuyor, dördüncü büyük şirket olarak yeni markamızın gökyüzünde boy göstermesini sabır ve heyecanla bekliyoruz.

VE TURKISH CARGO AIRLINES

THY’nin uçaklarıyla taşımacılık yapan Turkish Cargo logolu filosuyla dünyanın en büyükleriyle yarışan THY Kargo, dünyanın 127 ülkesine hizmet sağlayan ve en hızlı büyüyen hava kargo markası olan Turkish Cargo, Türkiye’nin “yükselen değeri” Türk Hava Yolları’nın 1933 yılından beri hava kargo taşıma faaliyetlerini yürütmektedir.Turkish Cargo,  sektörde, pazar payını yüzde 5’e yükselterek, tüm dünyada taşınan her 20 hava kargodan 1’ini taşıma başarısı gösterdi, ayrıca bu dönemde, Air Cargo News Awards 2020’de Avrupa’nın en iyi hava kargo markası seçildi ve ‘’Best Cargo Airline-Europe’’ ödülüne layık görüldü.

.... 

DÜNYANIN HER YERİNE UÇUYOR

Bayrak taşıyıcı ana markamız Türk Hava Yolları’na ait 365 uçaklık (yolcu ve kargo uçağı) filosuyla hareket eden Turkish Cargo, dünya genelinde, 95’i direkt kargo noktası olan 320’den fazla destinasyona hava kargo hizmeti sağlamaktadır.

.... 

Hava kargo trafiğinin kesişme noktası olan İstanbul’u, dünyanın lojistik merkezi haline getirmeyi amaçlayan başarılı hava kargo markası, Turkish Airlines 2023 yılında, 120 destinasyona direkt olarak uçuş gerçekleştirmeyi planlıyor.

... 

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. Yılı olan 2023 vizyonu doğrultusunda, dünyanın en iyi beş hava kargo markasından biri olmayı hedefliyor.

Musa Ailoğlu'nun değerli yazısının tamamına Yeni Birlik'te ulaşabilirsiniz... 

Sağlık ve esenlikler dileğimle...

Huzurlu bir hafta dilerim.

 

 

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Anket

ALTINBAŞ Kuyum
OPET

E-Bülten Aboneliği