İsrail, Suriye'yi neden işgale başladı? Başbakanlık ofisinden açıklama var
Suriye'de 61 yıllık Baas rejiminin devrilmesiyle Golan Tepeleri'ndeki tampon bölgeden işgale başlayan İsrail bu hamlenin nedenini açıkladı. Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada tampon bölgede oluşan boşluğun cihatçı gruplar tarafından doldurulmasına engel olunmak istendiği vurgulandı.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada, İsrail'in güvenlik garantileri alana kadar Golan Tepeleri'ndeki tampon bölgedeki askeri varlığını sürdürmeyi planladığı belirtildi. Açıklamada, "Bu konuşlanma, 1974 anlaşmasına (İsrail ile Suriye arasındaki çatışmanın kesilmesi - TASS) bağlı güçlerin oluşturulması ve sınırımızdaki güvenliğin garanti altına alınmasına kadar geçici bir önlemdir" denildi.
Başbakanlık ofisi, İsrail'in Golan Tepeleri bölgesindeki eylemlerinin doğası gereği savunma amaçlı olduğunu ve Suriye'deki bir hükümet değişikliğinden kaynaklandığını vurguladı.

"REJİMİN ÇÖKÜŞÜ TAMPON BÖLGEDE BOŞLUK YARATTI"
Açıklamada "Suriye rejiminin çöküşü, İsrail sınırında ve 1974 geri çekilme anlaşmasına dayalı olarak kurulan tampon bölgede bir boşluk yarattı. İsrail, cihatçı grupların boşluğu doldurmasına izin vermeyecek ve Golan Tepeleri'ndeki İsrail yerleşimlerine 7 Ekim benzeri saldırılar düzenlemekle tehdit edecek. Bu nedenle İsrail güçleri tampon bölgeye girdi ve İsrail sınırına yakın stratejik tesislerin kontrolünü ele geçirdi" ifadeleri yer aldı.

SURİYE'DEKİ GELİŞMELER
Suriye'de 27 Kasım'da rejim karşıtı silahlı gruplar ile Beşşar Esed güçleri arasında çatışmalar yoğunlaşmıştı. Gruplar, 30 Kasım ile 7 Aralık tarihleri arasında Halep, İdlib, Hama ve Humus gibi en büyük illerde üstünlük kurmuştu. Başkent Şam'a 7 Aralık'ta girmeye başlayan gruplara halk kitlelerinin de destek vermesiyle rejim, Şam ve diğer birçok bölgede kontrolü tümüyle kaybederek çökmüştü. Baas Partisi'nin 61 yıllık iktidarı sona ererken, rejim lideri Esed başkentten kaçmıştı.
Öte yandan, Suriye Milli Ordusu da aralıkta başlatılan Özgürlük Şafağı Operasyonu'nun ilk gününde Tel Rıfat ilçe merkezini terör örgütü PKK/ YPG'den kurtarmıştı. Operasyonda Münbiç ilçesinin de kurtarılmasıyla, Fırat Nehri'nin batısındaki en büyük terör yuvasına dönüşen bölge PKK/YPG'den temizlenmişti.




Benzer Haberler
ABD’den İran’a iki şart! Tahran'da iç çekişme iddiası
NATO Zirvesi’nde liderlere içki ikram edildi mi? Merak edilen soruya yanıt geldi
NATO Zirvesi varken tatile giden başkan döner dönmez gözaltına alınacak
Araç sahipleri sakın bu hatayı yapmayın! Kaş yapayım derken göz çıkardı
Almanlar artık İsrail'in soykırımını protesto edemeyecek! İsrail'in var olma hakkını inkar edenlere 5 yıl hapis geliyor
AK Parti Sözcüsü Çelik: Avrupa Parlamentosu'nda kabul edilen sözde karar, kahraman Türk Silahlı Kuvvetleri'ne yönelik alçakça bir iftiradır
Pentagon'un 3 katı büyüklüğünde! Ay Yıldız Karargahı'ndan ilk görüntüler
NATO Zirvesi'nde kararlar alındı, imzalar atıldı! Türkiye için yeni dönem başlıyor